El monòlit a la Divisió Navarra ha burlat la Llei de la Memòria Històrica durant lustres tot que ha pogut estar incomplint la normativa de carreteres durant tot aquest temps 

Madrid, 19 de juliol de 2018

El Cap de la Demarcació de Carreteres a València, Ismael Ferrer, ha anunciat als senadors de Compromís Jordi Navarrete i Carles Mulet que aquest departament està realitzant investigacions per a la localització i ubicació en els terrenys pròxims a la carretera N-340 del monument a la IV Divisió de Navarra, ubicat al quilòmetre 1.020, al terme d’Alcalà de Xivert. Ha hagut de ser de nou la coalició Compromís qui alerte de l’existència de monuments, plaques i de carrers que vulneren la Llei de la Memòria Històrica, en aquesta ocasió amb un monument d’exaltació als caiguts del bàndol revoltat.

Aquest pilar de granit, rematat amb una creu en honor als seus caiguts, és de quatre metres d’alçada, pesa unes 15 tones i rememora les baixes sofertes a la Serra d’Irta en la IV divisió de Navarra, que es va formar usant com a nucli la IV brigada Navarra formada gairebé íntegrament per requetés carlistes i que, al llarg de la guerra, va ser usada com tropa de xoc en els fronts de l’Alfambra, Aragó, Llevant, l’Ebre i Catalunya.

En els últims anys aquests monòlits han anat desapareixent de la geografia espanyola i aquest és l’últim que queda de la IV Divisió a les comarques de Castelló. Fa uns anys es va eliminar el de Benicarló, en 2016 el de Santander i recentment el de Cartagena “sense que inexplicablement s’haja actuat amb aquest per complir amb la Llei, tot i estar ubicat al costat d’un espai tan transitat i conegut com és la carretera nacional 340 i 40 anys després de la fi de la Dictadura“, ha assenyalat Carles Mulet.

El monument podria estar més a la zona d’afecció de la N-340, a la perillosa zona del Coll, segons es desprèn de la lectura de la Llei de Carreteres.

D’altra banda els senadors van aprofitar per traslladar-lo a Carreteres una petició perquè millore la seguretat a la zona, “ja que el tram de la carretera N-340 des de Torreblanca fins passat la variant del Maestrat és d’una gran perillositat i els veïns dels pobles afectats i els usuaris del vial mereixen millors infraestructures“, indicaven els senadors en la carta.

En la resposta el responsable de la Demarcació de Carreteres a València, trasllada als senadors que hi ha redactat un projecte de condicionament de traçat que abastaria precisament els punts quilomètrics 1.018 a 1.021 i, per tant, el monòlit en qüestió estaria afectat.

19072018 carta caidos navarra 19072018 carta caidos navarra RESP còpia

Carreteras investigará el monumento de la N-340 en Alcalà de Xivert ‘a los caídos’ por si vulnerara la normativa de Carreteras

El monolito a la División Navarra ha burlado la Ley de la Memoria Histórica durante lustros a pesar que ha podido estar incumpliendo la normativa de carreteras durante todo este tiempo

Madrid, 19 de julio de 2018

El Jefe de la Demarcación de Carreteras en València, Ismael Ferrer, ha anunciado a los senadores de Compromís Jordi Navarrete y Carles Mulet que este departamento está realizando averiguaciones para la localización y ubicación en los terrenos próximos a la carretera N-340 del monumento a la IV División de Navarra, ubicado en el kilómetro 1020, en el término de Alcalà de Xivert. Ha tenido que ser de nuevo la coalición Compromís quien alerte de la existencia de monumentos, placas y callejero que vulnera la Ley de la Memoria Histórica, en esta ocasión con un monumento de exaltación a los caídos del bando sublevado.

Este pilar de granito, rematado con una cruz en honor a sus caídos, es de cuatro metros de altura y pesa unas 15 toneladas y rememora las bajas sufridas en la Serra d’Irta de la IV división de Navarra, que se formó usando como núcleo la IV brigada Navarra formada casi en su totalidad por requetés carlistas, que durante la guerra fue usada como tropa de choque en los frentes del Alfambra, Aragón, Levante, el Ebro y Cataluña.

En los últimos años estos monolitos han ido desapareciendo de la geografía española y éste es el último que queda de la IV División en las comarcas de Castelló. Hace unos años se eliminó el de Benicarló, en 2016 el de Santander y recientemente el de Cartagena “sin que inexplicablemente se haya actuado con éste para cumplir con la Ley, a pesar de estar ubicado junto a un espacio tan transitado y conocido como es la carretera nacional 340 y 40 años después del fin de la Dictadura”, ha señalado Carles Mulet.

El monumento podría estar además en la zona de afección de la N-340, en la peligrosa zona del Coll, según se desprende de la lectura de la Ley de Carreteras.

Por otro lado los senadores aprovecharon para trasladarle a Carreteras una petición para que mejore la seguridad en la zona, “ya que el tramo de la carretera N-340 desde Torreblanca hasta pasado la variante del Maestrat es de una gran peligrosidad y los vecinos de los pueblos afectados y los usuarios del vial merecen mejores infraestructuras”, indicaban los senadores en la carta.

En la respuesta el responsable de la Demarcación de Carreteras en València, traslada a los senadores que hay redactado un proyecto de acondicionamiento de trazado que abarcaría precisamente los puntos kilométricos 1.018 a 1.021 y, por tanto, el monolito en cuestión estaría afectado.