Mulet afirma que l’ús militar de bens culturals de primer ordre, els posa en risc seriòs

València, 16 de juliol de 2018

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha registrat una sèrie de preguntes escrites dirigides al Govern respecte a l’ús militar del convent de Sant Domènec a València, després de la reiterada negativa de l’executiu de Sánchez d’acceptar la petició de les Corts Valencianes que exigien la seua cessió a la Generalitat.

Mulet ha recordat que en l’article 4.1 del Tractat que sorgeix arran de la Convenció de l’Haia s’exposa que “les altes parts contractants es comprometen a respectar els béns culturals situats tant en el seu propi territori com en el de les altres altes parts contractants, abstenint-se d’utilitzar aquests béns, els seus sistemes de protecció i les seues proximitats immediates per a fins que pogueren exposar aquests béns a destrucció o deteriorament en cas de tenint-se de tot acte d’hostilitat respecte de tals béns“. La Convenció, a l’article 1, considera béns culturals independentment d’origen i propietari, tots aquells que siguen béns, mobles o immobles i que tinguen una gran importància per al patrimoni cultural dels pobles, ja siguen monuments d’arquitectura, d’art o història, religiosos o seculars. Alguns béns culturals o Béns d’Interès Cultural com el Convent de Sant Domènec a València alberguen, a dia d’avui, 250 militars, sent a més un braç essencial per a l’Exèrcit. El Convent de Sant Domènec és només un exemple de tants béns que en cas de conflicte bèl·lic serien objectius principals.

Aquesta convenció neix per evitar la destrucció de béns culturals en conflictes bèl·lics, “però és clar que la seua aplicació ha de complir-se en temps sense conflictes, ja que el risc per a aquests béns es manté (no es pot preveure sempre un conflicte bèl·lic que converteix automàticament a aquests béns com a objectius, i no cal obviar que les principals amenaces a la integritat de les persones i béns que patim en l’actualitat no es tracten de conflictes armats entre dos estats, sinó d’atemptats dins d’un territori per part de grups o persones terroristes, on els edificis d’ús militar sempre seran objectius prioritaris” ha destacat Mulet.

Per aquest motiu, el parlamentari de Compromís ha preguntat al Govern de Sánchez si;

Té el Govern de l’Estat espanyol un llistat amb els potencials objectius militars en cas de conflicte armat?  

En el cas que existisca, es contempla un pla de desmilitarització urgent en béns, com l’esmentat, en cas que esclatés un conflicte bèl·lic? I de desmantellament dels mateixos? 

Quines mesures té plantejades prendre el Govern de l’Estat espanyol per preservar els Béns Culturals i els Béns d’Interès Cultural en cas de conflicte armat per tal de complir amb les obligacions subscrites per l’Estat espanyol en la Convenció de l’Haia? 

Entén el Govern que, tot i no estar immers en un conflicte bèl·lic, aquest monument en concret és objecte d’atac militar, terrorista, etc, de primer grau en cas d’existir qualsevol incident? 

Durant el fallit cop del 23F aquesta Capitania va ser escenari també de mobilització de vehicles pesants, que també hagueren pogut posar en risc la integritat d’aquest centre. Continua pensant que el Govern que aquest és l’edifici més adequat per albergar aquests usos militars?

Compromís pregunta al Gobierno si la ocupación militar de Sant Doménec incumple el tratado de la Haya sobre bienes culturales

Mulet afirma que el uso militar de bienes culturales de primer orden, los pone en serio riesgo

València, a 16 de julo de 2018.

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha registrado una serie de preguntas escritas dirigidas al Gobierno respecto al uso militar del convento de Sant Doménec en València, después de la reiterada negativa del ejecutivo de Sánchez de aceptar la petición de las Cortes Valencianas que exigían su cesión a la Generalitat.

Mulet ha recordado que en  el artículo 4.1 del Tratado que surge a raíz de la Convención de la Haya se expone que “Las Altas Partes Contratantes se comprometen a respetar los bienes culturales situados tanto en su propio territorio como en el de las otras Altas Partes Contratantes, absteniéndose de utilizar esos bienes, sus sistemas de protección y sus proximidades inmediatas para fines que pudieran exponer dichos bienes a destrucción o deterioro en caso de conflicto armado, y absteniéndose de todo acto de hostilidad respecto de tales bienes”.

La Convención, en su artículo 1, considera bienes culturales independientemente de origen y propietario, todos aquellos que sean bienes, muebles o inmuebles y que tengan una gran importancia para el patrimonio cultural de los pueblos, ya sean monumentos de arquitectura, de arte o historia, religiosos o seculares.

Algunos bienes culturales o Bienes de Interés Cultural como el Convento de Sant Doménec en València albergan, a día de hoy, 250 militares, siendo además un brazo esencial para el Ejército. El Convento de Sant Doménec es solamente un ejemplo de tantos bienes que en caso de conflicto bélico serían objetivos principales.

Esta convención nace para evitar la destrucción de bienes culturales en conflictos bélicos, “pero es claro que su aplicación ha de cumplirse en tiempo sin conflictos, ya que el riesgo para estos bienes se mantiene (no se puede prever siempre un conflicto bélico que convierte automáticamente a estos bienes como objetivos, y no hay que obviar que las principales amenazas a la integridad de las personas y bienes que sufrimos en la actualidad no se tratan de conflictos armados entre dos estados, sino de atentados dentro de un territorio por parte de grupos o personas terroristas, donde los edificios de uso militar siempre serán objetivos prioritarios” ha destacado Mulet.

Por ese motivo, el parlamentario de Compromís ha preguntado al Gobierno de Sánchez si;

¿Tiene el Gobierno del Estado español un listado con los potenciales objetivos militares en caso de conflicto armado?

En caso de que exista, ¿se contempla un plan de desmilitarización urgente en bienes, como el mencionado, en caso de que estallase un conflicto bélico?  ¿Y de desmantelación de los mismos?

¿Qué medidas tiene planteadas tomar el Gobierno del Estado español para preservar los Bienes Culturales y los Bienes de Interés Cultural en caso de conflicto armado con el fin de cumplir con las obligaciones suscritas por el Estado español en la Convención de la Haya?

Entiende el Gobierno que, a pesar de no estar inmerso en un conflicto bélico, este monumento en concreto es objeto de ataque militar, terrorista, etc, de primer grado en caso de existir cualquier incidente?

Durante el fallido golpe del 23F esta Capitanía fue escenario también de movilización de vehículos pesados, que también hubieran podido poner en riesgo la integridad de este centro. ¿Continúa pensando que el Gobierno que éste es el edificio más adecuado para albergar estos usos militares?