Compromís lamenta el menyspreu constant en infraestructura als territoris valencià i aragonès

Madrid, 18 d’abril de 2018

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha fet públic hui la resposta donada pel Govern respecte a la queixa efectuada després del nou menyspreu en matèria d’infraestructures en els anuncis del Govern respecte al nou servei “EVA”, una mena de AVE lowcost que únicament preveu unir les ciutats de Madrid i Barcelona.

Mulet ha recordat que, especialment al País Valencià, la política del Ministeri de Foment és “insultant” tot “i ser València la tercera ciutat de l’Estat, o Alacant estar en l’onzè lloc i les seues àrees metropolitanes estar entre les primeres de l’Estat. Veiem una política menyspreu constant, que es materialitza amb l’oblit d’actuacions efectives bàsiques al corredor mediterrani litoral, la millora d’estacions, el desenvolupament real de rodalies com amb el tren de la costa o el servei fins al Maestrat o l’Alt Palància, o la burla del pseudo AVE entre Castelló i València i per extensió Madrid“.

El senador de Compromís ha lamentat que “tot el model ferroviari del Govern reitera el model elitista de l’Alta Velocitat” i el radialisme vuitcentista “de connectar Madrid amb qui siga, al preu que siga“, mentre s’oblida la resta de l’Estat i la seua necessitat de connexions. “Així la connexió de València amb Saragossa o Barcelona i per extensió Europa és precària i no hi ha previsió de millorar-la ni a curt ni a mig termini i tots els anuncis, com ara l’EVA, reincideixen en ignorar el que no siguen Madrid o Barcelona“, ha indicat.

Mulet, en col·laboració amb Chunta Aragonesista, va preguntar per les previsions de l’EVA per a les ciutats de Saragossa, València, Castelló o Alacant, per posar en evidència aquest fet. “En quina data es pensa dotar els i les usuàries de ferrocarrils a les ciutats i províncies de Castelló, València, Alacant o Saragossa del servei ferroviari ‘EVA’ recentment anunciat per Madrid-Barcelona?”

La resposta del Govern no deixa dubtes: “En relació amb l’assumpte interessat, s’assenyala que els atributs i prestacions definitives dels Serveis EVA encara s’estan definint. Tal com s’ha informat, es preveu una experiència pilot en la línia Madrid-Barcelona. Els resultats es poden estendre a altres serveis en el futur. Aquesta experiència pilot està previst que s’inicie al llarg del primer trimestre del 2019, de manera que quan comencen els serveis comercials es prendran les decisions oportunes sobre les estacions en què pararà en explotació comercial“.

Segons Mulet “la resposta és que podran, o no, però ni el més mínim compromís per ampliar aquest AVE lowcost, més en el cas concret de Saragossa on necessàriament l’EVA passarà per aquest territori, les proves pilot haurien d’incorporar la capital aragonesa, amb suficient massa crítica potencialment usuària del servei“.

eva resposta eva zaragoza eva vlc eva cs eva alacant

El Gobierno ignora dar servicio de tren EVA a València, Alacant, Castelló o Zaragoza

Compromís lamenta el desprecio constante en infraestructura a los territorios valenciano y aragonés

Madrid, 18 de abril de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha hecho pública hoy la respuesta dada por el Gobierno respecto a la queja efectuada tras el nuevo desprecio en materia de infraestructuras en los anuncios del Gobierno respecto al nuevo servicio “EVA”, una especie de AVE lowcost que únicamente prevé unir las ciudades de Madrid y Barcelona.

Mulet ha recordado que, especialmente en el País Valencià, la política del Ministerio de Fomento es “insultante” a pesar “de ser València la tercera ciudad del Estado, o Alacant estar en el undécimo lugar y sus áreas metropolitas estar entre las primeras del Estado. Vemos una política desprecio constante, que se materializa con el olvido de actuaciones efectivas básicas en el corredor mediterráneo litoral, la mejora de estaciones, el desarrollo real de cercanías como con el tren de la costa o el servicio hasta el Maestrat o el Alto Palancia, o la burla del pseudo AVE entre Castelló y València y por extensión Madrid”.

El senador de Compromís ha lamentado que “todo el modelo ferroviario del Gobierno reitera el modelo elitista de la Alta Velocidad” y el radialismo decimonónico “de conectar Madrid con quien sea, al precio que sea”, mientras se olvida el resto del Estado y su necesidad de conexión. “Así la conexión de València con Zaragoza o Barcelona  y por extensión Europa es precaria y no hay previsión de mejorarla a corto ni medio plazo y todos los anuncios, como ahora el EVA, reinciden en ignorar lo que no sea Madrid o Barcelona”, ha indicado.

Mulet, en colaboración con Chunta Aragonesista, preguntó por las previsiones del EVA para las ciudades de Zaragoza, València, Castelló o Alacant, para poner en evidencia este hecho. “¿En qué fecha se piensa dotar a los y las usuarias de ferrocarriles en las ciudades  y provincias de Castelló, València, Alacant o Zaragoza  de servicio ferroviario “EVA” recientemente anunciado para Madrid-Barcelona?”

La respuesta del Gobierno no deja dudas: “En relación con el asunto interesado, se señala que los atributos y prestaciones definitivas de los Servicios EVA todavía se están definiendo. Tal y como se ha informado, se prevé una experiencia piloto en la línea Madrid Barcelona cuyos resultados podrán extenderse a otros servicios en el futuro. Dicha experiencia piloto está previsto que se inicie a lo largo del primer trimestre de 2019, por lo que cuando comiencen los servicios comerciales se tomarán las decisiones oportunas sobre las estaciones en las que parará en explotación comercial”.

Según Mulet “la respuesta es que podrán, o no, pero ni el más mínimo compromiso para ampliar este AVE lowcost, más en el caso concreto de Zaragoza donde necesariamente el EVA pasará por este territorio, las pruebas piloto deberían incorporar la capital aragonesa, con suficiente masa crítica potencialmente usuaria del servicio”.