La coalició ha elaborat un mapa de les electrocucions i defensarà en la Comissió que les elèctriques es responsabilitzen d’adequar les seues xarxes per evitar la mort d’aquestes aus, ja que estan cobrant per això

Madrid, 9 de març de 2018

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que la Comissió de Medi Ambient debatrà aquest dimarts la moció de la coalició que demana el compliment de les mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució en línies elèctriques de alta tensió que preveu la normativa vigent. El senador territorial ha apel·lat que siguen les empreses elèctriques les que aporten fons dels seus beneficis per a solucionar aquest problema d’una vegada per totes. “Aquests beneficis que obtenen aquestes grans empreses dimanen de la seua xarxa de distribució, pròpia o privada que en molts casos resulta mortal per a la biodiversitat, de manera que han d’esmenar d’ofici les esteses perilloses per al medi ambient“, ha assenyalat Mulet.

Serà el senador castellonenc, Jordi Navarrete, qui defensarà dimarts aquesta moció que exigeix, entre altres aspectes, que les companyies propietàries es facen càrrec, almenys, del 50% del cost preventiu de garantir la seguretat per a les aus en les esteses i que els ajuntaments no atorguen les llicències si no els adapten.

La coalició ha reclamat a les diferents autonomies que aportaren informes sobre les electrocucions d’aus “i aquests informes han demostrat que en totes les autonomies hi ha un gran nombre d’aus protegides que moren pel fet que les companyies elèctriques no tenen les xarxes com deurien“. Compromís entén que, enlloc de pagar els consumidors aquest mal funcionament, haurien de ser les companyies elèctriques les que ho assumiren, doncs tenen milionaris beneficis i, ni Govern ni companyies, han demostrat massa interès en fer un mapa de les electrocucions. “Les CCAA han donat a conèixer la silenciada massacre d’aus després que la coalició haja exigit l’informe. Totes elles, amb l’excepció d’Euskadi, les han aportat. Lamentablement, la xifra de casos registrats ‘de mínims’ ha de ser molt més gran, ja que no són fiables les oficials per la presumible acció d’altres espècies sobre els cadàvers, de manera que la dimensió real no ha de coincidir amb les horripilants xifres de les estadístiques oficials“, ha afegit Mulet.

Per a Compromís la impunitat per a les companyies elèctriques ha d’acabar. “Els estem pagant molts diners perquè tinguen la xarxa en condicions, mentre el Govern sembla abonar-se a les portes giratòries i treu decrets perquè siguem els ciutadans els que tornem a donar-los més diners“, ha conclòs.

La principal causa de mortalitat d’aus protegides en l’entorn natural de l’Estat Espanyol està associada a les línies elèctriques aèries i es produeix com a conseqüència de l’electrocució d’aquests animals. Aquesta electrocució passa quan es combinen elements de tensió amb parts estructurals de les torretes que les aus poden usar com posadors. Concretament quan cables nusos i amb tensió s’ubiquen per sobre dels suports. També quan cables amb tensió passen propers a elements estructurals del suport, que funcionen com atractius posadors per a les aus.

Quan l’au es posa en aquests elements fa contacte simultani amb dues fases diferents o bé amb una de les fases i una de les parts de l’armat metàl·lic del suport connectat a terra, rep una descàrrega mortal. Els dies de pluja ni tan sols cal contacte directe i l’electrocució passa a través d’arc voltaic. Aquest dany irreparable a la fauna protegida causa més deficiències de qualitat en el subministrament elèctric. De fet moltes de les electrocucions es detecten en patir la línia un tall de tensió per l’electrocució.

moció de Compromís

Compromís lleva al Senado la silenciada electrocución de aves protegidas en las líneas aéreas de todo el país

La coalición ha elaborado un mapa de las electrocuciones y defenderá en la Comisión que las eléctricas se responsabilicen de adecuar sus redes para evitar la muerte de estas aves ya que están cobrando por ello 

Madrid, 9 de marzo de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha anunciado que la Comisión de Medio Ambiente debatirá este martes la moción de la coalición que pide el cumplimiento de las medidas para la protección de la avifauna contra la colisión y la electrocución en líneas eléctricas de alta tensión previsto en la normativa vigente. El senador territorial ha apelado que sean las empresas eléctricas quienes aporten fondos de sus beneficios para solucionar éste problema de una vez por todas. “Dichos beneficios que obtienen estas grandes empresas dimanan de su red de distribución, propia o privada que en muchos casos resulta mortal para la biodiversidad, por lo que deben subsanar de oficio los tendidos peligrosos para el medio ambiente”, ha señalado Mulet.

Será el senador castellonense, Jordi Navarrete, quien defenderá el martes esta moción que exige, entre otros aspectos, que las compañías propietarias se hagan cargo, al menos, del 50% del coste preventivo de garantizar la seguridad para las aves en los tendidos y que los ayuntamientos no otorguen las licencias si no los adaptan.

La coalición ha reclamado a las distintas autonomías que aportaran informes sobre las electrocuciones de aves “y estos informes han demostrado que en todas las autonomías hay un gran número de aves protegidas que mueren por el hecho que las compañías eléctricas no tienen las redes como deberían”. Compromís entiende que, en vez de pagar los consumidores este mal funcionamiento, deberían ser las compañías eléctricas quienes lo asumieran, pues tienen millonarios beneficios y, ni Gobierno ni compañías, han demostrado demasiado interés en realizar un mapa de las electrocuciones. “Las CCAA han dado a conocer la silenciada masacre de aves después que la coalición haya exigido el informe. Todas ellas, con la excepción de Euskadi, las han aportado. Lamentablemente, la cifra de casos registrados ‘de mínimos’ debe ser mucho mayor, pues no son fiables las oficiales por la presumible acción de otras especies sobre los cadáveres, por lo que la dimensión real no deberá coincidir con las horripilantes cifras de las estadísticas oficiales”, ha agregado Mulet.

Para Compromís la impunidad para las compañías eléctricas debe acabar. “Les estamos pagando mucho dinero para que tengan la red en condiciones, mientras el Gobierno parece abonarse a las puertas giratorias y saca decretos para que seamos los ciudadanos quienes volvamos a darles más dinero”, ha concluido.

La principal causa de mortalidad de aves protegidas en el entorno natural del Estado Español está asociada a las líneas eléctricas aéreas y se produce como consecuencia de la electrocución de estos animales. Dicha electrocución ocurre cuando se combinan elementos de tensión con partes estructurales de las torretas que las aves pueden usar como posaderos. Concretamente cuando cables desnudos y con tensión se ubican por encima de los apoyos. También cuando cables con tensión pasan próximos a elementos estructurales del apoyo, que funcionan como atractivos posaderos para las aves.

Cuando el ave se posa en dichos elementos hace contacto simultáneo con dos fases distintas o bien con una de las fases y una de las partes del armado metálico del apoyo conectado a tierra, recibe una descarga mortal. Los días de lluvia ni siquiera es necesario contacto directo y la electrocución ocurre a través de arco voltaico. Este daño irreparable a la fauna protegida causa además deficiencias de calidad en el suministro eléctrico. De hecho muchas de las electrocuciones se detectan al sufrir la línea un corte de tensión por la electrocución.