Carles Mulet adverteix dels potencials perills d’aquesta activitat amb els aqüífers i l’activitat sísmica a la zona

Madrid, 20 de febrer de 2018

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha demanat la paralització de qualsevol permís d’investigació mitjançant fractura hidràulica a Múrcia i a l’Estat espanyol i ha reclamat una regulació que impedisca aquest tipus d’activitats.

Segons ha explicat el senador “rebutgem rotundament els projectes de fracking al País Valencià i de la mateixa manera rebutgem que es puguen fer a la 

comunitat veïna; estem parlant d’afecció greu als aqüífers que puguem compartir entre les dues comunitats, però també d’una província amb una complexitat tectònica per tots conegut pels greus terratrèmols que han afectat recentment a la mateixa, amb el cas de Lorca com el més proper a la memòria però amb altres de menor intensitat que es van reiterant. Fracturar el subsòl en una zona d’aquestes característiques és posar-nos a tots en perill“.

Mulet ha reiterat el rebuig a la fractura hidràulica com a mètode d’extracció de combustibles fòssils “és una tècnica més que controvertida d’alt impacte per contaminació d’aigües, emissió de gasos letals i propagació d’activitat sísmica, on el suposat benefici pot ser no ja insignificant , sinó nul“. El senador ha advertit que aquest tipus d’empreses i autoritzacions podrien fins i tot practicar les cates per veure si és viable o no, descartar l’aprofitament per no ser rendible però haver contaminat ja o posat en perill a tota la població amb unes simples cates o proves.

El senador ecosocialista ha confiat que la Generalitat prenga un paper actiu “amb aquests projectes que ens posen a tots en perill i, per això, s’ha de complir amb la normativa que habilita els governs veïns poder al·legar i estar informats fins a l’últim detall sobre aquest tema. Però no podem continuar amb aquesta espasa de Dàmocles que permeta que qualsevol buscafortunes jugue amb la nostra integritat. Moltes vegades es tracta de grans corporacions que simplement juguen al Risk amb el nostre territori per endur-se els recursos o, simplement, fan servir l’excusa de prospeccions o actuacions per alimentar operacions borsàries, per generar climes favorables a nivell macroeconòmic. Per això reiterem la petició de rebutjar a Espanya el fracking, per llei, arreu del territori i continuar avançant cap a un ús exclusiu de les energies renovables, que son les viables en una zona amb les característiques com la nostra“, ha conclòs.

Compromís reclama la paralización de los proyectos de fracking en Murcia y reclama una regulación que los impida

Carles Mulet advierte de los potenciales peligros de esta actividad con los acuíferos y la actividad sísmica en la zona

Madrid, 20 de febrero de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha pedido la paralización de cualquier permiso de investigación mediante fractura hidráulica en Murcia y en el Estado español, y ha reclamado una regulación que impida este tipo de actividades.

Según ha explicado el senador “rechazamos tajantemente los proyectos de fracking en el País Valencià y de la misma manera rechazamos que se pueda hacer en la comunidad vecina; estamos hablando de afección grave a los acuíferos que podamos compartir entre ambas comunidades, pero también de una provincia con una complejidad tectónica por todos conocido por los graves terremotos que han afectado recientemente a la misma, con el caso de Lorca como el más próximo en la memoria pero con otros de menor intensidad que se van reiterando. Fracturar el subsuelo en una zona de estas características es ponernos a todos en peligro”.

Mulet ha reiterado el rechazo a la fractura hidráulica como método de extracción de combustibles fósiles “es una técnica más que controvertida de alto impacto por contaminación de aguas, emisión de gases letales y propagación de actividad sísmica, dónde el supuesto beneficio puede ser no ya insignificante, sino nulo”. El senador ha advertido que este tipo de empresas y autorizaciones podrían incluso practicar las catas para ver si es viable o no, descartar el aprovechamiento por no ser rentable pero haber contaminado ya o puesto en peligro a toda la población con la simple cata o pruebas.

El senador ecosocialista ha confiado en que la Generalitat tome un papel activo “con estos proyectos que nos ponen a todos en peligro y, por eso, se debe cumplir con la normativa que habilita a los gobiernos vecinos poder alegar y estar informados hasta en el último detalle al respecto. Pero no podemos continuar con esta espada de Damocles que permita que cualquier buscafortunas juegue con nuestra integridad. Muchas veces se trata de grandes corporaciones que simplemente juegan al Risk con nuestro territorio para llevarse los recursos, donde simplemente usan las excusa de prospecciones o actuaciones para alimentar operaciones bursátiles, para generar climas favorables a nivel macroeconómico. Por eso reiteramos la petición de rechazar en España el fracking, por ley, en cualquier parte del territorio, y continuar avanzando hacia un uso exclusivo de las energía renovables, que son las viables en una zona con las características como la nuestra”, ha concluido.