Castelló, 13 desembre 2017. El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha continuat reivindicant una mateixa vara de mesurar per a retornar al seu origen el patrimoni espoliat als territoris, i ha exigit al govern mitjançant una sèrie de preguntes escrites, la tornada a Castelló dels 13.000 expedients originals trets al gener de 2009 amb total nocturnitat de la delegació de Defensa de Castelló i dipositats en l’Arxiu General de Defensa de Madrid.


Compromís ha recordat que en el seu moment, va haver-hi unanimitat en l’ajuntament de la capital de la Plana o en els Corts Valencianes per a exigir la seua tornada, però el PP es va desmarcar de la reivindicació amb l’arribada de Rajoy a la Moncloa “ avui té la mateixa o potser més vigència aquesta reivindicació, i lloc que hipotèticament aquesta documentació espoliada està digitalitzada, els originals han de tornar a Castelló, posats que són expedients de gent de Castelló, que si algú ha d’estudiar-los, seran gent de les nostres comarques”


Mulet ha criticat la hipocresia del PP en matèria patrimonial “en el cas de Sixena sí que defensen la tornada  de les obres al seu origen i la unitat museística, però en aquest cas ara recordat, o en el dels papers de Salamanca, opten per la centralització a Madrid, com si “en la perifèria” fórem ciutadans de segona o tercera sense drets” 


El senador castellonenc ha copiat literalment les manifestacions del PP castellonenc en 2010 “ el que deia el PP en 2010, té avui, vist el procedent de Sijena, més vigor avui, per al PP: 
Castelló no pot ser ningunejada també en aquest tema. La ciutat, els historiadors i el patrimoni històric de Castelló han d’estar en el nostre municipi i a la disposició de qui el vulga consultar. Portem molt temps treballant en la conservació de documents de tot tipus i aquests no van a ser menys. Aquesta ciutat mereix tot el respecte pel seu passat com qualsevol d’altres territoris• Esperem que ara es desperten d’aquesta amnèsia reivindicativa que els va entrar amb l’arribada de Rajoy al Govern, no solament amb aquest tema, sinó amb totes les peticions històriques cap a la nostra comarques”.

Mulet ha remarcat que no té sentit la centralització artificial i a posterior d’aquest tipus d’arxius, ja han d’estar en el seu lloc d’origen i al proveïment dels investigadors o afectats directes, i açò és a Castelló”

 

 

Mulet pide al Gobierno que siguiendo el caso Sijena, devuelva a Castelló los 13.000 expedientes de defensa sacados en 2009 de Castelló.

Castelló, 13 diciembre 2017. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha continuado reivindicando una misma vara de medir para devolver a su origen el patrimonio expoliado a los territorios, y ha exigido al gobierno mediante una serie de preguntas escritas, el retorno a Castelló de los 13.000 expedientes  originales sacados en enero de 2009 con total nocturnidad de la delegación de Defensa de Castelló y depositados en el Archivo General de Defensa de Madrid.

Compromís ha recordado que en su día, hubo unanimidad en el ayuntamiento de la capital de la Plana o en les Corts Valencianes para exigir su retorno, pero el PP se desmarcó de la reivindicación con la llegada de Rajoy a la Moncloa “ hoy tiene la misma o quizás más vigencia esta reivindicación, y puesto que hipotéticamente esta documentación expoliada está digitalizada, los originales han de volver a Castelló, puestos que son expedientes de gente de Castelló, que si alguien ha de estudiarlos, serán gente de nuestras comarcas”

Mulet ha criticado la hipocresía del PP en materia patrimonial “en el caso de Sijena sí que defienden la vuelta de las obras a su origen y la unidad museística, pero en este caso ahora recordado, o en el de los papeles de Salamanca, optan por la centralización en Madrid, como si “en la periferia” fuéramos ciudadanos de segunda o tercera sin derechos”

El senador castellonense ha copiado literalmente las manifestaciones del PP castellonense en 2010 “ lo que decía el PP en 2010, tiene hoy, visto el procedente de Sijena, más vigor hoy, para el PP:   Castellón no puede ser ninguneada también en este tema. La ciudad, los historiadores y el patrimonio histórico de Castellón deben estar en nuestro municipio y a disposición de quien lo quiera consultar. Llevamos mucho tiempo trabajando en la conservación de documentos de todo tipo y estos no van a ser menos. Esta ciudad merece todo el respeto por su pasado como cualquiera de otros territorios· esperemos  que ahora se despierten de esta amnesia reivindicativa que les entró con la llegada de Rajoy al Gobierno, no sólo con este tema, sino con todas las peticiones históricas hacia nuestra comarcas”.

Mulet ha remarcado que no tiene sentido la centralización artificial y a posterior de este tipo de archivos, ya han de estar en su lugar de origen y al abasto de los investigadores o afectados directos, y eso es en Castelló”