Compromís reclama a Foment que escolte als municipis que demanen una transferència digna de carreteres

Els senadors reclamen la recuperació de les condicions anteriors a 2009, que permetia inversions properes als 180.000 euros / km de travessia cedida

Madrid, 1 de desembre de 2017

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha demanat hui al ministre de Foment que escolte als municipis afectats per la presència en els seus municipis d’antigues carreteres de titularitat estatal com les N-332 o N-340 per citar algunes i que s’han quedat des de 2009 sense compensació econòmica amb el lliurament del vial als municipis.

Entre aquests es troben alguns valencians com el de Peníscola, Vinaròs, Benicarló, Benissa o Albaida. “En el cas del Maestrat, on el Govern ha desviat més de 20 quilòmetres de la N-340 al seu pas per Peníscola, Benicarló i Vinaròs, dos d’aquests municipis estan veient com el ministeri ha realitzat uns pedaços d’asfaltat superficial i manteniment del seu entorn o convenis amb empreses que sufraguen millores com a pas previ a l’autorització de noves activitats o la recepció d’un molt deteriorat vial. El ministeri ha deixat malmetre l’antiga carretera fins a fer-la perillosa amb problemes de ferm i falta de seguretat, tensant la situació per arreglar amb una inversió de 180.000 euros l’asfaltat d’aquest vial al terme de Benicarló, el cost del que pagava abans per convertir un quilòmetre de carretera en un bulevard urbanitzat, amb els seus semàfors, jardins, mobiliari i il·luminació”, ha lamentat Mulet.

Per això el senador ha reclamat al ministre Íñigo de la Serna que augmente aquestes dotacions a quantitats més dignes perquè aquests vials no s’acaben convertint en una llosa que condicione els pressupostos municipals d’uns ajuntaments que han suportat durant massa anys contaminació, sorolls i accidents en un vial que condicionava la mobilitat de les persones i el desenvolupament urbanístic de les poblacions.

Situació idèntica es dóna a Albaida i Vinaròs (N-340) o a Benissa (N-332), un cas paradoxal -aquest últim- de la injustícia que va suposar la mesura adoptada pel govern de José Luís Rodríguez Zapatero el 2009, de transferir les travessies sense aportació econòmica. Aquest municipi va començar el 1991 els treballs per desviar la carretera. Després dels estudis i procediment, les obres es van aturar el 2009 i no va poder, per tant, accedir a aquestes compensacions, de manera que la futura Avinguda del País Valencià, que articula el seu nucli de gairebé tres quilòmetres de longitud, quedarà sense compensacions per a ser urbanitzada gràcies a PSOE i PP, que perpetua sense modificar les mesures de Zapatero.

Compromís va demanar en els PGE de 2017 partides per urbanitzar aquests vials, propostes que van ser rebutjades amb els vots de PP i Ciutadans, igual que les circumval·lacions d’Algemesí, Cullera, Favara, Sueca i diferents connexions a àrees industrials, ports i aeroports.

Compromís reclama a Fomento que escuche a los municipios que piden una transferencia digna de carreteras

Los senadores reclaman la recuperación de las condiciones anteriores a 2009, que permitía inversiones cercanas a los 180.000 euros/km de travesía cedida

Madrid, 1 de diciembre de 2017

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha pedido hoy al Ministro de Fomento que escuche a los municipios afectados por la presencia en sus municipios de antiguas carreteras de titularidad estatal como las N-332 o N-340 por citar algunas y que se han quedado desde 2009 sin compensación económica con la entrega del vial a los municipios.

Entre éstos se encuentran algunos valencianos como el de Peñíscola, Vinaròs, Benicarló, Benissa o Albaida. “En el caso del Maestrat, donde el Gobierno ha desviado más de 20 kilómetros de la N-340 a su paso por Peñíscola, Benicarló y Vinaròs, dos de éstos municipios están viendo como el ministerio ha realizado unos remiendos de asfaltado superficial y mantenimiento de su entorno o convenios con empresas que sufragan mejoras como paso previo a la autorización de nuevas actividades o la recepción de un muy deteriorado vial. El ministerio ha dejado estropear la antigua carretera hasta hacerla peligrosa con problemas de firme y falta de seguridad, tensando la situación para arreglar con una inversión de 180.000 euros el asfaltado de este vial en el término de Benicarló, el coste de lo que pagaba antes por convertir un kilómetro de carretera en un bulevar urbanizado, con sus semáforos, jardines, mobiliario e iluminación”, ha lamentado Mulet.

Por eso el senador ha reclamado al ministro Íñigo de la Serna que aumente estas dotaciones a cantidades más dignas para que estos viales no se acaben convirtiendo en una losa que condicione los presupuestos municipales de unos ayuntamientos que han soportado durante demasiados años contaminación, ruidos y accidentes en un vial que condicionaba la movilidad de las personas y el desarrollo urbanístico de las poblaciones. Situación idéntica se da en Albaida y Vinaròs (N-340) o en Benissa (N-332), un caso paradójico –éste último- de la injusticia que supuso la medida adoptada por el gobierno de José Luís Rodríguez Zapatero de 2009, de transferir las travesías sin aportación económica. Este municipio comenzó en 1991 los trabajos para desviar la carretera. Tras los estudios y procedimiento, las obras se pararon en 2009 y no pudo, por tanto, acceder a estas compensaciones, por lo que la futura Avinguda del País Valencià, que articula su núcleo de casi tres kilómetros de longitud quedará sin compensaciones para ser urbanizada gracias a PSOE y PP que perpetúa sin modificar las medidas de Zapatero.

Compromís pidió en los PGE de 2017 partidas para urbanizar estos viales, propuestas que fueron rechazadas con los votos de PP y Ciudadanos, al igual que las circunvalaciones de Algemesí, Cullera, Favara, Sueca y distintas conexiones a áreas industrials, puertos y aeropuertos.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *