El ministre de Foment no ha aclarit el futur del vial de pagament, ni la inversió en accessos en els PGE 2018 ni quines són les previsions per posar-lo a disposició dels ciutadans quan abans

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha llençat pilotes fora a l’hora d’aclarir quin serà el futur a mig i llarg termini de l’AP-7, vial de peatge que discorre al llarg de l’Arc Mediterrani. El senador territorial de Compromís i portaveu al Senat, Carles Mulet, ha preguntat per la previsió del Govern respecte a l’Ap-7 al País Valencià a curt, mitjà i llarg termini i ha exigit “que el vial siga posat a disposició de la societat immediatament“.

Mulet ha recordat al ministre que “els valencians porten pagant peatges des de la dècada dels 70 per la gràcia i obra del franquisme, UCD, PSOE i PP que va decidir esprémer fins a finals de 2019. Mig segle de peatges que han aplicat sense compassió i que només s’han dignat a relaxar quan la concessió arriba al final mentre es construïen autovies gratuïtes per mitja Espanya amb els diners de tots“.

El senador ha retret al ministre que “no siguen clars en les respostes parlamentàries i seguisca sent una incògnita si van a inventar alguna nova forma de pagament per ús o de gestió privada del vial“, així com les previsions perquè l’u de gener de 2020 els municipis que van veure sacrificat el seu territori a preu de saldo, puguen utilitzar el vial “per acabar amb els accidents a les seues comarques, amb els col·lapses i la inseguretat que es viu en carreteres tan saturades com són la N-332 o la N-340 i estalviar-milers de milions en variants i ampliacions de vials, per citar alguns exemples“. Mulet s’ha jugat una paella amb el titular de Foment al fet que en els PGE de 2018 no hi haurà cap inversió associada a preveure aquest lliure accés a l’autopista.

Finalment el senador valencià ha denunciat “l’opacitat, estudis i més estudis però cap realitat” sobre el futur de l’AP-7, que ha vaticinat puga acabar sent moneda de canvi per als de sempre, es diguen Abertis o ACS i les seues operacions de rescat a les radials “mentre nuclis urbans segueixen suportant molt de trànsit, persisteixen els punts negres, es decreta la gratuïtat en altres punts de l’Estat de les autopistes i es penalitza la competitivitat dels territoris com el valencià, subjectes a peatges, infrafinançament i sobrecostos. Menys estudis i més realitats“, ha afegit.

Un insult

D’altra banda el senador territorial ha titllat d’”insult” que tan sols s’estudien bonificacions per a un tram tan minúscul d’AP-7 com el que comunica la sortida de Peníscola de l’AP-7 amb el límit amb Catalunya, situada a pocs quilòmetres. “Una mica més i ja no tenen cap engruna que oferir al nostre territori“, ha conclòs.