La coalició tractarà d’obtenir respostes en les diferents administracions als problemes de contaminació del litoral del Maestrat en plena temporada i retreu la precarietat de l’EDAR de Peníscola “després d’anys pagant perquè es faça un sanejament correcte”

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha instat les autoritats locals, autonòmiques i estatals a prendre’s seriosament i acabar amb l’existència d’abocaments d’aigües residuals incontrolades a la mar “si no volen amb aquesta omissió posar en qüestió el futur turístic”, ja que “no podem estar a expenses de tancaments inesperats de platges precisament quan se suposa que comptem amb la millor tecnologia de la història i en plana temporada turística”, el que, segons la seua opinió “pot provocar que els turistes trien altres destinacions com a conseqüència d’olors o presència de brutícia surant a la nostra costa”.

La coalició ha reclamat ja per escrit les anàlisis realitzades abans i després dels episodis, els contraanàlisi, informes a l’Epsar del funcionament de les estacions dels municipis d’Alcalà-Alcossebre, Peníscola i Benicarló, actuacions realitzades per les empreses concessionàries, departaments d’urbanisme, platges o medi ambient, actuacions de Salut Pública, Turisme i Medi Ambient, agents mediambientals o Seprona en el cas d’haver-se realitzat per investigar l’origen dels abocaments.

La coalició busca col·laborar en trovar la solución a aquest problema. “No entenem les crítiques a la nostra iniciativa, especialment quan el mateix PP de Peníscola ha reconegut el mal funcionament de l’actual infraestructura amb una moció al Ple, les olors i la necessitat d’emprendre obres de forma urgent. Un altra cosa que també ens preocupa és el dimensionament d’una planta concebuda per tractar 20.000 m3/dia ja que es van superar els 18.000 l’any passat, quan les de Benicarló i Vinaròs estan pensades per a cabals de 12.000 m3/dia i Peníscola arriba a multiplicar la població d’aquestes dues ciutats a l’estiu de manera clara”, ha assenyalat Mulet.

L’aigua és clau per al turisme

Algunes fonts no oficials parlen de 75.000 persones a l’estiu a Peníscola i els propis documents de la revisió del PGOU exposades al web municipal xifren en 92.000 les places totals existents. Peníscola comptava al 2004 (abans del boom de la construcció) amb 10.467 apartaments, 2.259 habitatges unifamiliars aïllats, 1.514 unifamiliars i adossades i 265 estudis. A més, segons l’AVT (dades de 2004) 8.115 places en hostals i hotels, el 40% de la província. Peníscola compta en la seua oferta reglada amb 16.810 habitatges, 3.244 habitatges principals, 13.558 no principals i 8.396 secundàries. Més de 16.700 places en apartaments turístics, 5.200 en càmpings i un allotjament potencial de 61.643 places reglades. Fins 4.300 habitacions hoteleres estimades segons l’INE i 313.000 pernoctacions a l’agost de 2016 (una mitjana de 10.400 diàries). L’INE xifrava en 1,5 milions les pernoctacions hoteleres el 2003, amb pics que a l’agost arribaven a les 156.830 pernoctacions en apartaments i 38.669 viatgers en hotels. Les estadístiques parlen de rècords històrics d’afluència turística aquest estiu al nostre país.

Unes xifres que en els propis documents de l’Ajuntament s’admet “hi ha un risc de devastació del territori”. “Recentment”, recorda Mulet “a la Conferència Mundial del Turisme es va abordar la necessitat d’una bona gestió de l’aigua com a recurs aliat del turisme i la necessitat de campanyes i accions de sensibilització i conscienciació mediambiental. 180 litres és la quantitat d’aigua residual generada per turista i dia a la Mediterrània i per això, amb tal quantitat de persones que anualment visiten el nostre territori i les enormes quantitats d’aigua consumides i abocades, la qualitat de les aigües i la sostenibilitat dels nostres recursos s’ha de prendre amb serietat i els veïns i banyistes tenen dret a saber si els diners que han estat pagant per sanejar adequadament les aigües s’ha gastat degudament, o no”, ha conclòs.

Compromís insta a las autoridades del Maestrat a tomarse seriamente los vertidos y cierres de playas de este año

La coalición tratará de obtener respuestas en las distintas administraciones a los problemas de contaminación del litoral del Maestrat en plena temporada y reprocha la precariedad de la EDAR de Peñíscola “después de años pagando para que se haga una saneación correcta”

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha instado a las autoridades locales, autonómicas y estatales a tomarse seriamente y atajar la existencia de vertidos de aguas residuales incontroladas al Mar “si no quieren con esta omisión poner en cuestión el futuro turístico”, ya que “no podemos estar a expensas de cierres inesperados de playas precisamente cuando se supone que contamos con la mejor tecnología de la historia y en plana temporada turística”, lo que, a su juicio “puede provocar que los turistas elijan otros destinos como consecuencia de olores o presencia de suciedad flotando en nuestra costa”.

La coalición ha reclamado ya por escrito los análisis realizados antes y tras los episodios, los contraanálisis, informes a la Epsar del funcionamiento de las estaciones de los municipios de Alcalà-Alcossebre, Peñíscola y Benicarló, actuaciones realizadas por las empresas concesionarias, departamentos de urbanismo, playas o medio ambiente, actuaciones de Salud Pública, Turismo y Medio Ambiente, agentes medioambientales o Seprona en el caso de haberse realizado para investigar el origen de los vertidos.

La coalición busca colaborar en solucionar este problema. “No entendemos las críticas a nuestra iniciativa, especialmente cuando el propio PP de Peñíscola ha reconocido el mal funcionamiento de la actual infraestructura con una moción en el Pleno, los olores y la necesidad de acometer obras de forma urgente. Algo que también nos preocupa es el dimensionamiento de una planta concebida para tratar 20.000 m3/día ya que se superaron los 18.000 el año pasado, cuando las de Benicarló y Vinaròs están pensadas para caudales de 12.000 m3/día y Peñíscola llega a multiplicar la población de estas dos ciudades en verano de forma clara”, ha señalado Mulet.

El agua es clave para el turismo

Algunas fuentes no oficiales hablan de 75.000 personas en verano en Peñíscola y los propios documentos de la revisión del PGOU expuestas en la web municipal cifran en 92.000 las plazas totales existentes. Peñíscola contaba en 2004 (antes del boom de la construcción) con 10.467 apartamentos, 2.259 viviendas unifamiliares aisladas, 1.514 unifamiliares y adosadas y 265 estudios. Además, según la AVT (datos de 2004) 8.115 plazas en hostales y hoteles, el 40% de la provincia. Peñíscola cuenta en su oferta reglada con 16.810 viviendas, 3.244 viviendas principales, 13.558 no principales y 8.396 secundarias. Más de 16.700 plazas en apartamentos turísticos, 5.200 en campings y un alojamiento potencial de 61.643 plazas regladas. Hasta 4.300 habitaciones hoteleras estimadas según el INE y 313.000 pernoctaciones en agosto de 2016 (una media de 10.400 diarias). El INE cifraba en 1,5 millones las pernoctaciones hoteleras en 2003, con picos que en agosto llegaban a las 156.830 pernoctaciones en apartamentos y 38.669 viajeros en hoteles. Las estadísticas hablan de records históricos de afluencia turística este verano en nuestro país.

Unas cifras que en los propios documentos del Ayuntamiento se admite “existe un riesgo de devastación del territorio”. “Recientemente”, recuerda Mulet “en la Conferencia Mundial del Turismo se abordó la necesidad de una buena gestión del agua como recurso aliado del turismo y la necesidad de campañas y acciones de sensibilización y concienciación medioambiental. 180 litros es la cantidad de agua residual generada por turista y día en el Mediterráneo y por eso, con tal cantidad de personas que anualmente visitan nuestro territorio y las enormes cantidades de agua consumidas y vertidas, la calidad de las aguas y la sostenibilidad de nuestros recursos debe tomarse con seriedad y los vecinos y bañistas tienen derecho a saber si el dinero que han estado pagando para sanear adecuadamente las aguas se ha gastado debidamente, o no”, ha concluido.