Compromís denuncia l’ús ‘a la carta’ que realitza l’Estat de les banderes als balcons

El portaveu de Compromís recorda que mentre el subdelegat del Govern envia missives preventives sobre les ensenyes oficials en els dies previs al 14 d’abril i es donen ordres per commemorar la mort de Crist emparant-se en costums seculars de l’exèrcit, el Govern admet que lluir una bandera republicana “no és sancionable

Madrid, 11 juliol 2017

El portaveu de Compromís i senador territorial, Carles Mulet, ha lamentat l’ús “tortuós” i “a la carta” de la normativa que regula l’ús de les ensenyes oficials a Espanya, als balcons i de la mateixa Llei de Seguretat Ciutadana en relació amb banderes que no agraden a l’establishment, com ara reivindicatives de diferents autonomies o republicanes. Així Mulet ha recordat com el representant governatiu al País Valencià, Joan Carles Moragues, va remetre una circular a consistoris i diputacions en la qual exposava la normativa i la jurisprudència sobre l’ús de les ensenyes oficials. La iniciativa no era la transposició d’un mandat del Govern per a tot Espanya, sinó que Moragues va actuar de manera preventiva, advertint de la presumpta il·legalitat de lluir banderes de la II República, per no trobar-se el 14 d’abril amb nous governs en nombroses institucions amb banderes tricolors en les seues façanes en la commemoració de la II República.

La premsa valenciana va recollir també parelles d’agents de la Guàrdia Civil fotografiant aquells balcons amb la bandera en qüestió. En aquest context l’Associació Unificada de Militars Espanyols denunciava l’ordre del Cap de l’Estat Major de la Defensa, que va ordenar un ús partidista i corporativista de la bandera de l’Estat apartant-se de l’aconfessionalitat d’Espanya i la delegada del Govern de Madrid va voler prohibir unilateralment el ús de estelades per una afició.

En la resposta a Compromís, el Govern apel·la a la ‘tradició secular’ d’onejar a mitja asta les banderes de aquarteraments i centres de les forces armades per la mort de Crist, el que al seu parer no infringeix el caràcter aconfessional de l’Estat i també admet que no resulta punible la mera exhibició de banderes si aquestes no van acompanyades d’una conducta activa pròpia d’un crim d’odi o discurs que enaltisca la violència o l’odi i que, per tant, amb caràcter general el fet d’exhibir qualsevol bandera a principi no és il·legal ni inconstitucional, podent-se emparar en la llibertat ideològica i d’expressió.

Així, el grup de Compromís al Senat ha reclamat al Govern que “prenguen mesures” per modernitzar-se i evitar noves accions il·legals preventives dels representants del Govern a les autonomies, instruccions i missives als ajuntaments per l’ús de banderes republicanes als balcons ; que deixen els rosaris a casa en les seues actuacions i que adopten el mateix zel en la vigilància de grups feixistes i banderes xenòfobes que són lluïdes amb impunitat per grups d’ultradreta als carrers del nostre país “quelcom impensable en altres països del nostre entorn“, ha conclòs Mulet.

11072017repu pr 11072017repub

Compromís denuncia el uso ‘a la carta’ que realiza el Estado de las banderas en los balcones

El portavoz de Compromís recuerda que mientras el subdelegado del Gobierno envía misivas preventivas sobre las enseñas oficiales en los días previos al 14 de abril y se dan órdenes para conmemorar la muerte de Cristo amparándose en costumbres seculares del ejército, el Gobierno admite que lucir una bandera republicana “no es sancionable

Madrid, 11 de julio de 2017

El portavoz de Compromís y senador territorial, Carles Mulet, ha lamentado el uso “torticero” y “a la carta” de la normativa que regula el uso de las enseñas oficiales en España, en los balcones y de la propia Ley de Seguridad Ciudadana en relación con banderas que no gustan al establishment, como puedan ser reivindicativas de distintas autonomías o republicanas. Así Mulet recordó como el representante gubernativo en el País Valenciano, Juan Carlos Moragues, remitió una circular a consistorios y diputaciones en la que exponía la normativa y la jurisprudencia sobre el uso de las enseñas oficiales. La iniciativa no era la trasposición de un mandato del Gobierno para toda España, sino que Moragues actuó de manera preventiva, advirtiendo de la presunta ilegalidad de lucir banderas de la II República para no encontrarse el 14 de abril con nuevos gobiernos en numerosas instituciones con banderas tricolores en sus fachadas en la conmemoración de la II República.

La prensa valenciana recogió también parejas de agentes de la Guardia Civil fotografiando aquellos balcones con la bandera en cuestión. En tal contexto la Asociación Unificada de Militares Españoles denunciaba la orden del Jefe del Estado Mayor de la Defensa, que ordenó un uso partidista y corporativista de la bandera del Estado apartándose de la aconfesionalidad de España y la Delegada del Gobierno de Madrid quiso prohibir unilateralmente el uso de ‘esteladas’ por una afición.

En la respuesta a Compromís, el Gobierno apela a la ‘tradición secular’ de ondear a media asta las banderas de acuartelamientos y centros de las fuerzas armadas por la muerte de Cristo, lo que a su juicio no infringe el carácter aconfesional del Estado y también admite que no resulta punible la mera exhibición de banderas si éstas no van acompañadas de una conducta activa propia de un crimen de odio o discurso que ensalce la violencia o el odio y que, por tanto, con carácter general el hecho de exhibir cualquier bandera en principio no es ilegal ni inconstitucional, pudiéndose amparar en la libertad ideológica y de expresión”.

Así, el grupo de Compromís en el Senado ha reclamado al Gobierno que “tomen medidas” para modernizarse y evitar nuevas acciones ilegales preventivas de los representantes del Gobierno en las autonomías, instrucciones y misivas a los ayuntamientos por el uso de banderas republicanas en los balcones; que dejen los rosarios en casa en sus actuaciones y que se adopten el mismo celo en la vigilancia de grupos fascistas y banderas xenófobas que son lucidas con impunidad por grupos de ultraderecha en las calles de nuestro país “algo impensable en otros países de nuestro entorno”, ha concluido Mulet.

Descarrega en PDFDescarrega en PDF
Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *