Jordi Navarrete: “la Comissió d’Investigació del fiasco del Castor haurà de depurar responsabilitats”

La coalició lamenta que el Govern deixe en mans dels tribunals la substanciació de les possibles responsabilitats i indemnitzacions i manté esperances en l’efectivitat de la comissió que ja ha estat admesa a tràmit

Madrid, 13 de juny de 2017
La Mesa de la Cambra ha admès a tràmit la petició de creació de la Comissió d’Investigació de l’emmagatzemament de gas Castor que va ser reclamada recentment per 39 senadors de diferents formacions del Grup Mixt (Compromís, PDeCAT i EH-Bildu), Esquerra Republicana de Catalunya i d’Units Podem- En Comú Podem-En Marea.

En la comunicació de la Mesa s’informa als senadors que van sol·licitar la creació de la Comissió d’Investigació, que la petició ha estat admesa a tràmit conforme al Reglament del Senat al que Jordi Navarrete, promotor de la petició al costat d’altres 38 senadors més, ha desitjat “servisca per aclarir tots els interrogants, ombres i llacunes jurídiques que han envoltat a aquest projecte, que a dia de hui es troba judicialitzat, les seues omissions, responsabilitats i s’aborde de manera efectiva el desmantellament d’unes plantes que s’han demostrat perilloses”.

El senador ha anunciat aquest matí la presentació de dues esmenes relacionades amb la planta Castor. Una d’elles reclama la inversió de 1,5 milions d’euros destinats a la instal·lació de tres sismògrafs submarins “que han de servir per monitoritzar la sismicitat de la falla propera a l’emmagatzemament Castor. És una recomanació de l’informe de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) en cas que la planta prosseguira amb l’activitat, però que veiem molt útil per afrontar-un desmantellament del dipòsit submarí amb les màximes garanties o en el cas que tornara a desestabilitzar-se la falla Amposta per qualsevol motiu, ja que a la zona és coneguda la sismicitat des de fa dècades, de manera que tota precaució en aquesta matèria és poca”, ha assenyalat Navarrete.

L’altra, per valor de 100 milions busca cobrir els costos provisionals de manteniment i operativitat de l’emmagatzemament subterrani Castor derivats de les obligacions indicades en l’article 3.2 del Reial Decret Llei 13/2014 signat per l’exministre José Manuel Soria, d’Enagás Transport SAU i la participació en el dèficit d’Escal UGS, de manera que siguen els comptes públics les que paguen pel fiasco del Castor davant d’una infraestructura estratègica que el Govern i l’administració haurien hagut d’haver tutel·lat millor “i no els consumidors, que al cap ia la fi no tenen cap culpa del descontrol que ha existit davant aquest perillós projecte energètic”.

Jordi Navarrete: “la Comisión de Investigación del fiasco del Castor deberá depurar responsabilidades”

La coalición lamenta que el Gobierno deje en manos de los Tribunales la sustanciación de las posibles responsabilidades e indemnizaciones y mantiene esperanzas en la efectividad de la comisión que ya ha sido admitida a trámite

Madrid, 13 de junio de 2017
La Mesa de la Cámara ha admitido a trámite la petición de creación de la Comisión de Investigación del almacenamiento de gas Castor que fue reclamada recientemente por 39 senadores de distintas formaciones del Grupo Mixto (Compromís, PDeCAT y EH-Bildu) Esquerra Republicana de Catalunya y de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea.

En la comunicación de la Mesa se informa a los senadores que solicitaron la creación de la Comisión de Investigación que la petición ha sido admitida a trámite conforme al Reglamento del Senado a lo que Jordi Navarrete, promotor de la petición junto a otros 38 senadores más, ha deseado “sirva para esclarecer todos los interrogantes, sombras y lagunas jurídicas que han rodeado a este proyecto que a día de hoy se halla judicializado, sus omisiones, responsabilidades y se aborde de forma efectiva el desmantelamiento de unas plantas que se han demostrado peligrosas”.

El senador ha anunciado esta mañana la presentación de dos enmiendas relacionadas con la planta Castor. Una de ellas reclama la inversión de 1,5 millones de euros destinados a la instalación de tres sismógrafos submarinos “que deben servir para monitorizar la sismicidad de la falla cercana al almacenamiento Castor. Es una recomendación del informe del Instituto Tecnológico de Massachussets (MIT) en caso de que la planta prosiguiera con la actividad, pero que vemos muy útil para afrontar el desmantelamiento del depósito submarino con las máximas garantías o en el caso que volviese a desestabilizarse la falla Amposta por cualquier motivo, ya que en la zona es conocida la sismicidad desde hace décadas, por lo que toda precaución en esta materia es poca”, ha señalado Navarrete.

La otra, por valor de 100 millones busca cubrir los costes provisionales de mantenimiento y operatividad del almacenamiento subterráneo Castor derivados de las obligaciones indicadas en el artículo 3.2 del Real Decreto-Ley 13/2014 firmado por el exministro José Manuel Soria, de Enagás Transporte SAU y la participación en el déficit de Escal UGS, de forma que sean las cuentas públicas las que paguen por el fiasco del Castor ante una infraestructura estratégica que el Gobierno y la administración debieron tutelar mejor “y no los consumidores, que al fin y al cabo no tienen ninguna culpa del descontrol que ha existido ante este peligroso proyecto energético”.

Arxivat en: Premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *