La costa nord i sud de l’autonomia concentra un gran nombre de punts afectats, segons els informes tècnics de què disposa la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete han anunciat hui que presentaran una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per afrontar d’una vegada els problemes que pateix el litoral valencià amb els estudis de dinàmica litoral, defensa i propostes de millora a les platges amb problemes erosius i considerant els efectes del canvi climàtic a la costa sud de València (Port de València-Port de Dénia) i entre el Port de Castelló i el Port de Sagunt, redactats pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) per a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

L’esmena afectarà tot el litoral de nord a sud i tractarà d’aconseguir 5.400 milions d’euros per actuar de forma integral, en el seu conjunt i donar resposta a una primera anualitat als projectes identificats per l’informe com a prioritaris i urgents. La problemàtica és comuna: manca d’aportació de sediments, el seu transport, canvis en la dinàmica del litoral, urbanisme, regressió, degradació i erosió per ampliació de ports i descompensacions. “El territori valencià concentra nombrosos problemes que no han estat abordats pels diferents governs i algunes de les actuacions que s’han permès són de gran vulnerabilitat com vam veure a Almenara després dels recents temporals, la qual cosa pot afectar el futur turístic d’aquests municipis, la seguretat i a la creació d’ocupació“, ha assenyalat Carles Mulet.

La coalició ha reclamat un Pla Integral per al litoral valencià i poder així abordar els seus problemes i solucions, on queden clars els problemes, es coordinen les administracions en les actuacions, s’eviten afeccions a municipis més al sud i hi haja un calendari clar d’inversions, a diferència de com passa actualment. “De nou ací constatem un relaxament davant les necessitats existents com si els problemes de la mediterrània no anaren amb el Govern, com si la nostra costa no fora la seua, on vénen a banyar-se quan arriba l’estiu i que esperen trobar impecable“, ha afegit Mulet. La partida es destinarà a aportacions de sorra on siga necessari, mesures el més sostenibles possibles de defensa (espigons submergits i en obra on siguen necessaris), dics, regeneracions ambientals, recuperació de la franja litoral, construccions de passejos litorals ecològics i que milloren el paisatge.

Tampoc han de quedar fora d’aquestes previsions dels municipis castellonencs de litoral les comarques del Maestrat i la Plana, que han estat ignorats en els estudis i propostes d’actuacions pel ministeri, tot i la greu regressió que pateixen, despreniments i falta de protección a Benicarló i Vinaròs, que estan fent efecte en la vora litoral i amenaçant propietaris particulars, jaciments arqueològics com el poblat de Torre la Sal, les últimes platges verges i la seguretat dels usuaris“, ha assenyalat Jordi Navarrete, senador per Castelló.

Finalment Mulet ha recordat l’infrafinançament que patim els valencians “i la manca d’actuacions en matèria d’obres públiques, foment i costes, mentre que es vam entestar en invertir en -poques i innecessàries- actuacions mancades de tota lògica com dessaladores o un projecte Castor ruïnós i perillós. Aquest sembla ser que és el futur que volen per a la nostra terra, en comptes de platges dignes i carreteres segures“.

Punts crítics de nord a sud del País Valencià

El document del CEDEX assenyala punts amb risc d’inundació, els problemes d’intrusió, les previsibles afeccions pel canvi climàtic i l’altura del nivell del mar, que amenaça amb inundar àmplies zones del litoral d’escassa altura sobre el nivell del mar. A més els tècnics quantifiquen nombroses actuacions d’alta prioritat que suposaran, en definitiva, l’esmena als Pressupostos Generals de l’Estat de Compromís al Senat en aquesta matèria, a més de les que s’estan recopilant estos dies al web senat.compromis.net.

Compromís pedirá mejoras en los PGE para toda la costa valenciana afectada por la erosión y el cambio climático por 5.400 millones de euros

La costa norte y sur de la autonomía concentra un gran número de puntos afectados, según los informes técnicos que maneja la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y el Mar del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente

València, 16 de mayo de 2017

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Jordi Navarrete han anunciado hoy que presentarán una enmienda a los Presupuestos Generales del Estado para afrontar de una vez los problemas que sufre el litoral valenciano con los estudios de dinámica litoral, defensa y propuestas de mejora en las playas con problemas erosivos y considerando los efectos del cambio climático en la costa sur de València (Puerto de València-Puerto de Dénia) y entre el Puerto de Castelló y el Puerto de Sagunt, redactados por el Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (CEDEX) para la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y el Mar del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

La enmienda afectará a todo el litoral de norte a sur y tratará de conseguir 5.400 millones de euros para actuar de forma integral, en su conjunto y dar respuesta en una primera anualidad a los proyectos identificados por el informe como prioritarios y urgentes. La problemática es común: falta de aportación de sedimentos, su transporte, cambios en la dinámica del litoral, urbanismo, regresión, degradación y erosión por ampliación de puertos y descompensaciones. “El territorio valenciano concentra numerosos problemas que no han sido atajados por los distintos gobiernos y algunas de las actuaciones que se han permitido son de gran vulnerabilidad como vimos en Almenara tras los recientes temporales, lo que puede afectar al futuro turístico de estos municipios, seguridad y a la creación de empleo”, ha señalado Carles Mulet. La coalición ha reclamado un Plan Integral para el litoral valenciano y poder así abordar sus problemas y soluciones, donde queden claros los problemas, se coordinen las administraciones en las actuaciones, se eviten afecciones a municipios más al sur y exista un calendario claro de inversiones, a diferencia de cómo ocurre en la actualidad. “De nuevo aquí constatamos un relajamiento ante las necesidades existentes como si los problemas del mediterráneo no fueran con el Gobierno, como si nuestra costa no fuera la suya, donde vienen a bañarse cuando llega el verano y que esperan encontrar impecable”, ha añadido Mulet. La partida se destinará a aportaciones de arena donde sea necesario, medidas lo más sostenibles posibles de defensa (espigones sumergidos y en obra donde sean necesarios), diques, regeneraciones ambientales, recuperación de la franja litoral, construcciones de paseos litorales ecológicos y que mejoren el paisaje.

Tampoco deben quedar fuera de estas previsiones los municipios castellonenses de litoral de las comarcas del Maestrat y la Plana que han sido ignorados en los estudios y propuestas de actuaciones por el ministerio, a pesar de la grave regresión que sufren, desprendimientos y falta de protección en Benicarló y Vinaròs, que están haciendo mella en el borde litoral y amenazando propiedades privadas, yacimientos arqueológicos como el poblado de Torre la Sal, las últimas playas vírgenes y la seguridad de los usuarios”, ha señalado Jordi Navarrete, senador por Castelló.

Por último Mulet ha recordado la infrafinanciación que sufrimos los valencianos “y la falta de actuaciones en materia de obras públicas, fomento y costas, mientras que se entestaron en invertir en –pocas e innecesarias- actuaciones carentes de toda lógica como desaladoras o un proyecto Castor ruinoso y peligroso. Ese parece ser que es el futuro que quieren para nuestra tierra, en vez de playas dignas y carreteras seguras”.

Puntos críticos de norte a sur del País Valenciano

El documento del CEDEX señala puntos con riesgo de inundación, los problemas de intrusión, las previsibles afecciones por el cambio climático y la altura del nivel del mar, que amenaza con inundar amplias zonas del litoral de escasa altura sobre el nivel del mar. Además los técnicos cuantifican numerosas actuaciones de alta prioridad que supondrán, en definitiva, la enmienda a los Presupuestos Generales del estado de Compromís en el Senado en esta materia, además de las que se están recopilando estos días en la web senat.compromis.net.