Compromís lamenta que el Govern torne a inhibir-se del cas que implica al vicepresident del Senat

Madrid, 1 de maig de 2017. El senador de Compromís, Carles Mulet, va presentar aquesta pregunta escrita al Govern, que ha sigut “resposta”

PREGUNTA
El diari El Mundo  publica avui que La Fiscalia General de l’Estat va intervenir en la recerca del xalet de l’ex president de La Rioja per a canviar el criteri d’un informe fiscal inicialment desfavorable aquest. A la fi de gener, aqueixa causa per possible prevaricació urbanística va ser arxivada després que el fiscal del cas acabara assumint que, encara que «hi ha indicis de la comissió d’aquest delicte», no són no obstant açò «suficients per a ordenar la recerca penal».
Aquest diari ja va informar ahir de l’ordre emesa per la Fiscalia General, fonamentada en un estudi de la seua Secretaria Tècnica, perquè Anticorrupció s’oposara a la imputació del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, contra la posició de les dues fiscals del cas Púnica.
El fiscal del cas va veure motius per a actuar contra l’ex president de La Rioja per la construcció d’un xalet en terrenys il·legals
No ha sigut aquesta l’única actuació en les últimes setmanes des de la Fiscalia en sentit exculpatorio cap a un aforat del Partit Popular.
Fuentes de la Fiscalia van assenyalar a aquest periòdic que l’organisme que dirigeix José Manuel Maza també es va comunicar a mitjan desembre amb el fiscal superior de La Rioja, Enrique Stern, perquè remetera a la Secretaria Tècnica un informe
jurídic detallat i específicament referit a la situació legal del xalet construït en sòl no urbanitzable de Villamediana de la Iregua per l’ex president autonòmic.
En concret, aquest va ser convertint des de 1982 mitjançant successives llicències i la permissivitat municipal una xicoteta caseta de labranza situada en sòl no urbanitzable en un xalet de dues plantes i 155 metres quadrats amb jardí de més d’1.000.
A manera d’exemple, l’última autorització de l’Ajuntament, concedida en 2012 per a canviar teules i cobrir una terrassa, va ser aprofitada per l’ex president de La Rioja per a construir un porxo de 40 metres quadrats i tancar el solario per a ampliar la primera planta de l’habitatge amb un nou i ampli dormitori, amb les seues
corresponents instal·lacions de lampisteria i electricitat, segons un informe de l’arquitecte municipal emès després de la denúncia de tres regidors de l’oposició.
En aqueixes circumstàncies, que van tenir repercussió en els mitjans regionals i nacionals, l’alcalde va decidir no obstant açò no sancionar a l’expresidents i va donar impuls en 2013 a un Pla General Municipal en temps rècord que va afavorir la regularització de l’habitatge.
L’expresidents no estava imputat ni s’havia sol·licitat encara la seua inculpació, però una jutge havia dictat a l’octubre de 2016 un acte pel qual obria una causa en la qual ordenava practicar una sèrie de diligències per a aclarir si els regidors del PP de Villamediana tenien «motius espuris» per a haver permès en 2013 «la legalització de l’habitatge familiar autònoma del llavors president del Govern de La Rioja».
A requeriment de la Fiscalia General, segons fonts d’aquest organisme, el fiscal del cas, Luis Gómez de Segura, va remetre a la Secretaria Tècnica un primer informe en el qual considera a l’ex president de La Rioja presumpte autor d’un delicte urbanístic
pròxim a prescriure, circumstància que podia haver-se evitat mantenint la recerca ja iniciada per la possible prevaricació que haurien comès l’equip de govern municipal del PP i els membres de la Cotur que van donar el vistiplau al Pla General Municipal destinat a regularitzar l’habitatge.
A partir d’aqueixa mateixa tesi, el fiscal va preparar un altre informe, dirigit ja al jutjat, amb l’objectiu que el nou jutge del cas rebutjara el recurs presentat per l’alcalde de Villamediana que va legalitzar el xalet, i continuara investigant si l’aprovació del Pla General Municipal perseguia beneficiar a l’ex president de La Rioja Pedro Sanz.
No obstant açò, l’informe que finalment va arribar al procediment després de passar per les retallades de la Secretaria Tècnica recolza tots els arguments de l’acte que va donar inici a la causa, per a concloure no obstant açò que ha d’arxivar-se, «no perquè considera que no hi ha indicis de la comissió d’aquest delicte, sinó perquè els existents no són suficients per a ordenar la recerca penal».
Per tal com la Fiscalia era l’única acusació en les diligències, el jutge va decidir arxivar-les raonant que estan fonamentades en una «mera sospita»
Per açò es pregunta al Govern, si dins de les seues estrictes competències, ha donat alguna instrucció a la Fiscalia General de l’Estat per a tractar els casos de l’expresidents de la Rioja, o del president de la Regió de Múrcia.
Davant la gravetat de les acusacions, quines mesures pensa adoptar el Govern dins de les seues competències?
RESPOSTA: El Ministeri Fiscal és un òrgan de rellevància constitucional i amb personalitat jurídica pròpia integrat amb autonomia funcional en el Poder Judicial. Sense perjudici de les funcions encomanades a altres òrgans, el Ministeri Fiscal té per missió promoure l’acció de la Justícia en defensa de la legalitat, dels drets dels ciutadans i de l’interès públic tutelat per la Llei, d’ofici o a petició dels interessats, així com vetlar per la independència dels Tribunals i procurar davant ells la satisfacció de l’interès social.
El Govern, i en particular el Ministeri de Justícia, no ha emès instrucció alguna dirigida a la Fiscalia en relació amb el President de la Regió de Múrcia ni en relació amb l’ex President de La Rioja, puix que la Fiscalia exerceix les seues funcions per mitjà d’òrgans propis conforme als principis d’unitat d’actuació i dependència jeràrquica i amb subjecció, en tot cas, als de legalitat i imparcialitat.
Segons ha explicat Mulet “ aquesta resposta és curta i pega, idèntica, a totes les que donen sobre diversos casos de presumpta pressió als fiscals que investiguen casos que acorralen el PP, siga en la Rioja, Murcia, o qualsevol part del territori. Que aquest govern parle de la independència del Ministeri Fiscal després del testimoniatge de l’anterior fiscal superior de Múrcia, provoca riallades com a mínim

Descarrega en PDFDescarrega en PDF
Arxivat en: Blog

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *