Compromís demana la restitució dels documents valencians de l’Arxiu de la Guerra als seus legítims titulars

 

La coalició torna a presentar la petició després de decaure les anteriors iniciatives

Castelló 12 d’abril de 2017

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat el retorn de tots els documents republicans amb dades privades que van ser robats als valencians durant la contesa i que es troben dipositats a l’Arxiu de la Guerra Civil. La Comissió de Cultura del Senat té sobre la taula el debat d’aquesta moció de la coalició valenciana en què s’insta el Govern a la tornada de tots els documents robats als valencians i dipositats encara a l’arxiu esmentat.

 

Recordem que hi ha milers de documents d’ajuntaments, particulars, entitats que es va dur Franco d’institucions valencianes i que van servir per empresonar, castigar i reprimir per la seua activitat política i idees. Aquesta documentació està segrestada des de fa dècades. Els historiadors asseguren que són fins a 80 tones de papers els que estan amuntegats i, si algú vol consultar-s’ha de desplaçar fins al Regne de Lleó, que no està precisament a prop“, ha assenyalat el senador valencià.

 

Passats tants anys, el Govern hauria de tornar aquests documents en la integritat i no mantenir-los com un botí de guerra i exposar-los a greuges i devolucions parcials. “L’actual administració democràtica no pot ni ha de subrogar-se com hereva de la Dictadura, per la qual cosa pensem que ha de promoure un punt i final amb la justícia històrica. Promoure accions per tancar ferides, recuperar el milió d’euros per a les exhumacions de víctimes que els que segueixen en cunetes i fosses comunes, convertir el Valle de los Caídos en un recinte memorialístic com va determinar el comitè d’experts i ser intransigents amb les denominacions predemocràtiques existents en carrers i places de tot l’Estat, perquè no es pot construir un futur si persisteixen les profundes ferides“, ha indicat Mulet.

 

Mulet ha recordat que el maig del 2004 les Corts Valencianes van aprovar, per unanimitat, sol·licitar la devolució dels papers valencians requisats, emparant-se en el contingut de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, el que va ser ignorat. Ajuntaments com Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorp, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, cases Baixes, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moró, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila -real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia i Xiva, a més de particulars, entitats polítiques i sindicals segueixen hui sense ser els dipositaris de documentació històrica, del seu passat.

Compromís pide la restitución de los documentos valencianos del Archivo de la Guerra a sus legítimos titulares

 

La coalición vuelve a presentar la petición tras decaer las anteriores iniciativas

 

Castelló, 12 de abril de 2017

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado el retorno de todos los documentos republicanos con datos privados que fueron robados a los valencianos durante la contienda y que se hallan depositados en el Archivo de la Guerra Civil. La Comisión de Cultura del Senado tiene sobre la mesa el debate de esta moción de la coalición valenciana en la que se insta al Gobierno al regreso de todos los documentos robados a los valencianos y depositados todavía en el archivo mencionado.

 

Recordemos que hay miles de documentos de ayuntamientos, particulares, entidades que se llevó Franco de instituciones valencianas y que sirvieron para encarcelar, castigar y reprimir por su actividad política e ideas. Esta documentación está secuestrada desde hace décadas. Los historiadores aseguran que son hasta 80 toneladas de papeles los que están amontonados y, si alguien quiere consultarlos debe desplazarse hasta el Reino de León, que no está precisamente cerca”, ha señalado el senador valenciano.

 

Pasados tantos años, el Gobierno debería devolver estos documentos en la integridad y no mantenerlos como un botín de guerra y exponerlos a agravios y devoluciones parciales. “La actual administración democrática no puede ni debe subrogarse como heredera de la Dictadura, por lo que pensamos que debe promover un punto y final con la justicia histórica. Promover acciones para cerrar heridas, recuperar el millón de euros para las exhumaciones de víctimas que quienes siguen en cunetas y fosas comunes, convertir el valle de los caídos en un recinto memorialístico como determinó el comité de expertos y ser intransigentes con las denominaciones predemocráticas existentes en calles y plazas de todo el Estado, porque no se puede construir un futuro si persisten las hondas heridas”, ha indicado Mulet.

 

Mulet recordó que en mayo de 2004 las Cortes Valencianas aprobaron, por unanimidad, solicitar la devolución de los papeles valencianos requisados, amparándose en el contenido de la Ley de Patrimonio Cultural Valenciano, lo que fue ignorado. Ayuntamientos como Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorp, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Casas Bajas, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moró, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia y Xiva, además de particulares, entidades políticas y sindicales siguen hoy sin ser los depositarios de documentación histórica, de su pasado.12042017mociopapersarxiuguerra

 

Descarrega en PDF
Arxivat en: Activitat Parlamentaria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *