no respuesta callejero franquistaMadrid a 27 de març de 2017. De nou el Govern central utilitza una sola resposta buida per a contestar milers de preguntes individualitzades, (en total més de 2500), que feien de nou un repàs municipi per municipi de l’Estat on podrien existir encara carrers amb nomenclatura franquista.

El senador de Compromís, Carles Mulet, va presentar en primera instància una bateria de preguntes per cada carrer, a la qual cosa el Govern va respondre amb una sola resposta a la mateixa al·legant que es tracta de competència municipal i desconeixia les casos concrets.

Mulet va tornar a exigir, una per una, si s’ha comprovat si aquest nom que apareix en el llistat de l’INE es manté en realitat en cada municipi, si en cas d’haver-se canviat en la llista de carrers, per què perviuen en l’INE, o en el cas de mantenir-se oficialment aquesta denominació quines mesures es va adoptar per part del Govern per a assegurar que es complisca la Llei de la Memòria Històrica?, En quin termini de temps? I Pensa adoptar-se alguna actuació contra aquesta administració local per l’incompliment de la llei?

Aquestes iniciatives es feien arran de la publicació en el Confidencial”, d’un interessantíssim treball d’anàlisi de pervivència de nomenclatura franquista en la llista de carrers del Cens Electoral publicat per l’INE, que arreplega totes les vies d’Espanya. A partir d’aquesta base de dades amb més de 871.000 registres, es va realitzar una cerca de les següents personalitats franquistes com Francisco Franco, José Antonio Primer de Rivera, Emilio Mola, Gonzalo Queipo de Pla, José Moscardó, José Sanjurjo, José Enrique Varela, José Millán Astray, i Ramiro Ledesma Ramos. Després d’aquest primer filtrat, es va realitzar una primera neteja de la base de dades resultant, eliminant aquells registres la identificació dels quals amb els nou personatges triats era dubtosa. Així mateix, es van llevar aquelles vies complementàries a una altra ja existent d’ordre superior amb el mateix nom en la mateixa localitat. Per exemple, quan ja apareix en un municipi el carrer Generalísimo, no s’inclou el carreró o la travessia Generalísimo de la mateixa localitat.

Malgrat que l’INE assenyala que la llista de carrers del Cens Electoral està actualitzat a juliol de 2015, la base de dades conté noms de vies que han sigut modificats en els últims anys. Per a esmenar aquests errors, es va realitzar una cerca en Google Maps, Bing Maps i internet d’aquells carrers franquistes situats en municipis de més de 2.000 habitants. En cas de dubte, es va procedir a la seua eliminació de la base de dades utilitzada per a aquesta notícia. També es van esborrar les vies que han canviat de nom recentment. Malgrat aquest treball, la persistència en la llista de carrers de l’INE i per tant, se suposa que un molts casos, també en els propis carrers encara, és intolerable. La Llei de Memòria Històrica assenyala que “les Administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

La resposta genèrica del Govern:
En relació amb les preguntes de referència, cal informar a La seua Senyoria que les denominacions de les vies dels municipis no són competència del Govern, a través de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En el cas de la llista de carrers del cens electoral, l’INE arreplega les denominacions que li han sigut comunicades pels Ajuntaments, conforme a l’establit en l’article 76 del Reial decret 1690/1986, d’11 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals i de la norma 14 de la Resolució de 16 de març de 2015, de la Sotssecretaria, per la qual es publica la Resolució de 30 de gener de 2015, de la Presidència de l’Institut Nacional d’Estadística i de la Direcció general de Coordinació de Competències amb les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals, sobre instruccions tècniques als Ajuntaments sobre gestió del padró municipal. 

A mesura que els Ajuntaments comuniquen el canvi de denominació, l’Oficina del Cens Electoral procedeix a la seua modificació i posterior publicació en la web de l’INE, http://www.ine.es, en l’apartat “Productes i serveis/Informació estadística/Llista de carrers del cens electoral” actualitzat a data 1 de gener o 1 de juliol de cada any. A més, es permet descarregar els fitxers nacionals i provincials, així com les variacions de l’últim període publicat respecte a l’anterior.



Per al senador de Compromís “ de nou el Govern empara l’incompliment de la llei, és coneixedor que actuacions il·legals per part d’ajuntaments i no fa la més mínima acció per a exigir-li el compliment. Tant en aquests temes com en l’existència de fosses del franquisme, o altres incompliments de la Llei de Memòria Històrica, estem recopilant milers de proves de casos en els quals se li ha informat sobradament al Govern d’aquesta situació, i est empara l’incompliment; és molt probable que tota aquesta situació acabe en els tribunals “

 

 

 

Gobierno responde a más de 2500 preguntas con tres párrafos para amparar la nomenclatura franquista en centenares de municipios

 

Madrid a 27 de marzo de 2017. De nuevo el Gobierno central utiliza una sola respuesta vacía para contestar miles de preguntas  individualizadas, (en total más de 2500),  que hacían de nuevo un repaso municipio por municipio del Estado donde podrían existir todavía calles con nomenclatura franquista.

 

El senador de Compromís, Carles Mulet, presentó en primera instancia una batería de preguntas por cada calle, a lo cual el Gobierno respondió con una sola respuesta a la misma alegando que se trata de competencia municipal y desconocía las casos concretos.

 

Mulet volvió a exigir, una por una,  si se  ha comprobado si este nombre que aparece en el listado del INE se mantiene en realidad en cada municipio, si en caso de haberse cambiado en el callejero, por qué perviven en el INE, o en el caso de mantenerse oficialmente esta denominación ¿qué medidas se va adoptar por parte del Gobierno para asegurar que se cumpla la Ley de la Memoria Histórica?, ¿En qué plazo de tiempo? Y  ¿Piensa adoptarse alguna actuación contra esta administración local por el incumplimiento de la ley?

 

 

Estas iniciativas se hacían a raíz de la publicación en Confidencial”, de  un interesantísimo trabajo de análisis de pervivencia de nomenclatura franquista en el callejero del Censo Electoral publicado por el INE, que recoge todas las vías de España. A partir de esta base de datos con más de 871.000 registros, se realizó una búsqueda de las siguientes personalidades franquistas como Francisco Franco, José Antonio Primo de Rivera, Emilio Mola, Gonzalo Queipo de Llano, José Moscardó, José Sanjurjo, José Enrique Varela, José Millán Astray, y Ramiro Ledesma Ramos. Tras este primer filtrado, se realizó una primera limpieza de la base de datos resultante, eliminando aquellos registros cuya identificación con los nueve personajes elegidos era dudosa. Asimismo, se quitaron aquellas vías complementarias a otra ya existente de orden superior con el mismo nombre en la misma localidad. Por ejemplo, cuando ya aparece en un municipio la calle Generalísimo, no se incluye el callejón o la travesía Generalísimo de la misma localidad.

 

Pese a que el INE señala que el callejero del Censo Electoral está actualizado a julio de 2015, la base de datos contiene nombres de vías que han sido modificados en los últimos años. Para subsanar estos errores, se realizó una búsqueda en Google Maps, Bing Maps e internet de aquellas calles franquistas ubicadas en municipios de más de 2.000 habitantes. En caso de duda, se procedió a su eliminación de la base de datos utilizada para esta noticia. También se borraron las vías que han cambiado de nombre recientemente. A pesar de este trabajo, la persistencia en el callejero del INE y por lo tanto, se supone que un muchos casos, también en las propias calles todavía, es intolerable. La Ley de Memoria Histórica señala que “las Administraciones públicas tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura”.

 

La respuesta genérica del Gobierno:

En relación con las preguntas de referencia, cabe informar a Su Señoría que las denominaciones de las vías de los municipios no son competencia del Gobierno, a través del Instituto Nacional de Estadística (INE). En el caso del callejero del censo electoral, el INE recoge las denominaciones que le han sido comunicadas por los Ayuntamientos, conforme a lo establecido en el artículo 76 del Real Decreto 1690/1986, de 11 de julio, por el que se aprueba el Reglamento de Población y Demarcación Territorial de las Entidades Locales y de la norma 14 de la Resolución de 16 de marzo de 2015, de la Subsecretaría, por la que se publica la Resolución de 30 de enero de 2015, de la Presidencia del Instituto Nacional de Estadística y de la Dirección General de Coordinación de Competencias con las Comunidades Autónomas y las Entidades Locales, sobre instrucciones técnicas a los Ayuntamientos sobre gestión del padrón municipal.

 

A medida que los Ayuntamientos comunican el cambio de denominación, la Oficina del Censo Electoral procede a su modificación y posterior publicación en la web del INE, http://www.ine.es, en el apartado “Productos y servicios/Información estadística/Callejero del censo electoral” actualizado a fecha 1 de enero o 1 de julio de cada año. Además, se permite descargar los ficheros nacionales y provinciales, así como las variaciones del último período publicado respecto al anterior.

 

Para el senador de Compromís “ de nuevo el Gobierno ampara el incumplimiento de la ley, es conocedor que actuaciones ilegales por parte de ayuntamientos y no hace la más mínima acción para exigirle el cumplimiento. Tanto en estos temas como en la existencia de fosas del franquismo, o demás incumplimientos de la Ley de Memoria Histórica, estamos recopilando miles de pruebas de casos en los cuales se le ha informado sobradamente al Gobierno de esta situación, y este ampara el incumplimiento; es muy probable que toda esta situación termine en los tribunales “