La coalició proposa allunyar el nomenament d’aquesta figura dels governs de torn i substituir-lo per fórmules més transparents i democràtiques d’elecció

Compromís proposarà demà en el Ple del Senat la modificació de l’article 124.4 de la Constitució Espanyola per proposar l’elecciódirecta per la ciutadania del Fiscal General de l’Estat. “Advoquem per una elecció democràtica enfront dels nomenaments polítics per part dels governs de torn“, ha assenyalat el senador territorial valencià, Carles Mulet.

Per a la coalició, que el Fiscal General de l’Estat siga nomenat pel Rei, a proposta del Govern, escoltat el Consell General del Poder Judicial “no deixa de ser una anomalia democràtica i falta de pudor en tot el que té a veure amb la imparcialitat i independència” que hauria de demostrar una autoritat de tal envergadura. “A Compromís sempre hem criticat nomenaments en els quals es prima abans la transmissió i sintonia política que la idoneïtat, reconeixement i professionalitat, pel que veiem de partida molta preocupació en els relleus de fiscals en zones com Múrcia, possibles directrius d’eludir investigacions en la Rioja o l’intent de la Taula del Senat perquè no comparega en aquesta cambra a petició de Compromís quan sí ho farà al Congrés, cosa que, de partida, ens dóna de malpensar”, ha afegit el senador.

Queda clar que, amb una elecció universal, s’aprofundiria més en els currículums de cadascun, haurien de comparèixer els candidats i donar a conèixer als mitjans de comunicació la seua manera de pensar i serien els espanyols els que votarien quin candidat els inspira més confiança i transparència “front a l’elecció en una sobretaula o a la seu del partit polític de torn per posar un exemple, el que llasta la seua independència“.

D’altra banda la formació valenciana, aprofitant una moció socialista, realitzarà alguns apunts i propostes de millora de cara a impulsar la figura del poeta oriolà, Miguel Hernández, al 75 aniversari de la seua mort. Compromís proposa dotar de finançament la celebraciód’actes, incloure la seua obra en els plans de lectura educatius, promoure continguts en els mitjans públics sobre la figura i declarar l’any com d’interès públic.

Compromís propondrá mañana que el Fiscal General del Estado lo elija la ciudadanía de forma democrática

La coalición propone alejar el nombramiento de esta figura de los Gobiernos de turno y sustituirlo por fórmulas más transparentes y democráticas de elección

Madrid, 20 de marzo de 2017

Compromís propondrá mañana en el Pleno del Senado la modificación del artículo 124.4 de la Constitución Española para proponer la elección directa por la ciudadanía del Fiscal General del Estado. “Abogamos por una elección democrática frente a los nombramientos políticos por parte de los gobiernos de turno”, ha señalado el senador territorial valenciano, Carles Mulet.

Para la coalición, que el Fiscal General del Estado sea nombrado por el Rey, a propuesta del Gobierno, oído el Consejo General del Poder Judicial “no deja de ser una anomalía democrática y falta de pudor en todo lo que tiene que ver con la imparcialidad e independencia” que debería demostrar una autoridad de tal envergadura. “En Compromís siempre hemos criticado nombramientos en los que se prima antes la transmisión y sintonía política que la idoneidad, reconocimiento y profesionalidad, por lo que vemos de partida mucha preocupación en los relevos de fiscales en zonas como Murcia, posibles directrices de eludir investigaciones en la Rioja o el intento de la Mesa del Senado para que no compareciera en esta cámara a petición de Compromís cuando sí lo hará en el Congreso, lo que, de partida, nos da de malpensar’’, ha agregado el senador.

Queda claro que, con una elección universal, se profundizaría más en los currículums de cada uno, tendrían que comparecer los candidatos y dar a conocer a los medios de comunicación su manera de pensar y serían los españoles quienes votarían qué candidato les inspira más confianza y transparencia “frete a la elección en una sobremesa o en la sede del partido político de turno por poner un ejemplo, lo que lastra su independencia”.

Por otro lado la formación valenciana, aprovechando una moción socialista, realizará algunos apuntes y propuestas de mejora de cara a impulsar la figura del poeta oriolano, Miguel Hernández, en el 75 aniversario de su muerte. Compromís propone dotar de financiación la celebración de actos, incluirlo su obra en los planes de lectura educativos, promover contenidos en los medios públicos sobre la figura y declarar el año como de interés público.