Davant la indefinició en les respostes del Govern sobre els plans de futur per al futur del vial, la coalició pregunta explícitament si contemplen el pagament per ús

Compromís ha preguntat de manera clara si el Govern preveu l’adopció de l’eurovinyeta o sistema de pagament per circular per autopistes i autovies i repercutir en els usuaris el finançament de la construcció i manteniment d’infraestructures mitjançant diferents modalitats de pagament. “Perquè no veiem gens clar amb la seua ambigüitat que vagen a obrir peatges i posar a la lliure disposició de la ciutadania aquests vials després de mig segle d’autopistes de pagament“, ha assenyalat Mulet.

Compromís ha reclamat el final anticipat de la concessió i el rescat del vial, compensant –si cal- les concessionàries pel lucre cessant. Així, recorda el senador Carles Mulet “per posar un exemple Aumar, que explota Tarragona-València i València-Alacant va obtenir en l’exercici 2015, uns ingressos de peatge de 264.300.000 d’euros i un benefici abans d’impostos de 105,9 milions d’euros respectivament“. En aquest sentit la coalicióha proposat “i ens hem preguntat si no és més econòmic alliberar quan abans aquest vial que realitzar pegats i noves afeccions territorials, com va passar amb la variant a l’Maestrat per Benicarló i Vinaròs de la N-340 que va costar 81, 5 milions d’euros. Però sembla clar que el Govern no està per realitzar-reflexions tan profundes o molestar les concessionàries“.

En 1970 el dictador Francisco Franco i el seu vicepresident Carrero Blanco signaven un decret d’execució i règim expropiatori per als terrenys necessaris de l’autopista. La primera va ser adjudicada a Autopistes del Mare Nostrum, SA Concessionària de l’Estat, per Decret 2052/1971, de 23 de juliol (BOE de 8 de setembre de 1971) i la segona a aquesta mateixa societat per Decret 3477/1972, de 21 de desembre, (BOE de 22 de desembre de 1972), com a prolongació de l’anterior. En 2019 està previst que acabe la concessió després de diverses pròrrogues que ha beneficiat a unes concessionàries a canvi de ben poc per a les arques públiques. Una cosa molt qüestionable i especialment per a aquells que han hagut de pagar durant dècades abusius peatges per circular de nord a sud de la Mediterrània, en una de les zones més dinàmiques de l’Estat.

 

Mulet: “Sería surrealista que al acabar la concesión de la AP-7 el Gobierno implantara la euroviñeta”

Ante la indefinición en las respuestas del Gobierno sobre los planes de futuro para el futuro del vial, la coalición pregunta explícitamente si contemplan el pago por uso

Madrid, 17 de marzo de 2017

Compromís ha preguntado de forma clara si el Gobierno prevé la adopción de la euroviñeta o sistema de pago por circular por autopistas y autovías y repercutir en los usuarios la financiación de la construcción y mantenimiento de infraestructuras mediante distintas modalidades de pago. “Porque no vemos nada claro con su ambigüedad que vayan a abrir peajes y poner a la libre disposición de la ciudadanía estos viales tras medio siglo de autopistas de pago”, ha señalado Mulet.

Compromís ha reclamado el fin anticipado de la concesión y el rescate del vial, compensando –si es necesario- a las concesionarias por el lucro cesante. Así, recuerda el senador Carles Mulet “por poner un ejemplo Aumar, que explota Tarragona-València y València-Alacant obtuvo en el ejercicio 2015, unos ingresos de peaje de 264,3 millones de euros y un beneficio antes de impuestos de 105,9 millones de euros respectivamente”. En este sentido la coalición ha propuesto “y nos hemos preguntado si no es más económico liberar cuanto antes este vial que realizar parches y nuevas afecciones territoriales, como ocurrió con la variante al Maestrat para Benicarló y Vinaròs de la N-340 que costó 81,5 millones de euros. Pero parece claro que el Gobierno no está por realizarse reflexiones tan profundas o molestar a las concesionarias”.

En 1970 el dictador Francisco Franco y su vicepresidente Carrero Blanco firmaban un decreto de ejecución y régimen expropiatorio para los terrenos necesarios de la autopista. La primera fue adjudicada a Autopistas del Mare Nostrum, S.A. Concesionaria del Estado, por Decreto 2052/1971, de 23 de julio (BOE de 8 de septiembre de 1971) y la segunda a esta misma sociedad por Decreto 3477/1972, de 21 de diciembre, (BOE de 22 de diciembre de 1972), como prolongación de la anterior. En 2019 está previsto que acabe la concesión tras varias prórrogas que ha beneficiado a unas concesionarias a cambio de bien poco para las arcas públicas. Algo muy cuestionable y especialmente para aquellos que han tenido que pagar durante décadas abusivos peajes por circular de norte a sur del Mediterráneo, en una de las zonas más dinámicas del Estado.