Carles Mulet: “és deplorable que el PP s’enroque a defensar el castellà pel Món i destinar-li més recursos quan qui està clarament indefens i en la UVI és el multilingüisme de l’Estat

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha demanat explicacions després de la denúncia d’un veí de l’Alfàs del Pi (Alacant) que va ser denunciat per dos agents de la Policia Nacional per dirigir-se a ells en valencià quan esperava la sortida de classe de el seu fill de 7 anys davant d’un col·legi situat en un camí rural de Benidorm i en un moment en què sortien els fills de classe. La coalició demanarà la compareixença del ministre d’Interior “a veure si aconseguim aclarir alguna cosa més que amb les demores en la renovació dels DNI“.

Els fets, als quals donem total versemblança a tenor del testimoni de denunciat i el mateix butlletí emplenat pels agents “ens semblen totalment fora de lloc” i són “un clar exemple que la diversitat lingüística és un tema que no ha estat tancat i prossegueix la visió paternalista, colonialista i coercitiva de qui creu tindre la raó i l’única oficialitat“.

Així, davant d’una denúncia pel simple fet “delictiu” d’utilitzar el valencià amb els dos policies, la coalició Compromís ha formalitzat una desena de preguntes al Govern per conèixer els extrems que envolten a aquest presumpte cas de discriminació lingüística en un territori on són dos les llengües oficials i per a saber si aquesta parella d’agents va poder equivocar-se i extralimitar-se en el seu tracte a aquest ciutadà.

PROHIBIT PARLAR EN VALENCIÀ?

El butlletí, amb el número 1326661, indica textualment en l’apartat dels fets denunciats: «Realitzant un control en via pública el més amunt denunciat quan els actuants procedeixen a identificar-lo s’adreça parlant en Valencià. En retirades (sic) ocasions se li diu que no parlem valencià i que es dirigisca als actuants en castellà al que es nega en retirades (sic) ocasions manifestant que realitzem un servei de xuleria ». El butlletí, en el qual s’indicava que seria remès al subdelegat del Govern a Alacant, no va ser signat pel veí de l’Alfàs.

En declaracions a la premsa l’afectat va relatar que, es va sentir «humiliat i vexat per parlar en la meua llengua per la forma en què em van tractar uns policies que haurien de saber el valencià. Em van tractar com si haguera comès un delicte molt greu», va afegir. Mulet ha lamentat que tot i la supremacia del castellà en tots els àmbits “des del PP encara insisteixen al Senat amb mocions en promoure’l internacionalment, obviant el plurilingüisme de l’Estat i la necessitat de defensar unes llengües que estan a l’UVI“.

En aquest sentit, aquests senadors pregunten,

Quines mesures va a adoptar el Govern dins les seues competències per evitar que qualsevol ciutadà siga sancionat per parlar en una llengua de l’Estat diferent del castellà dins dels territoris en què és oficial?

Quantes sancions s’han interposat les forces i cossos de seguretat de l’estat per aquest motiu?

¿Realitzen algun acte delictiu les persones pel simple fet de parlar en valencià?

¿Estava justificada la intervenció dels agents d’identificar a un ciutadà en plena hora punta a la porta d’un col·legi per aquest motiu?

Quines mesures van a prendre en referència amb el butlletí, amb el número 1326661?

Tenen previst demanar disculpes en nom de l’Estat pel comportament d’aquests agents d’aquest cos de seguretat?

Quantes queixes per discriminació lingüística ha rebut el Defensor del Poble? De quines llengües?

Quines mesures s’han adoptat per evitar noves denúncies per discriminació per raó de la seua llengua o origen?

Compromís censura que se haya podido multar a una persona en l’Alfàs ‘por hablar en valenciano’

Carles Mulet: “es deplorable que el PP se enroque en defender el castellano por el Mundo y destinarle más recursos cuando quien está claramente indefenso y en la UVI es el multilingüismo del Estado

Madrid, 2 de marzo de 2017

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha pedido explicaciones tras la denuncia de un vecino de l’Alfàs del Pi (Alacant) que fue denunciado por dos agentes de la Policía Nacional por dirigirse a ellos en valenciano cuando esperaba la salida de clase de su hijo de 7 años frente a un colegio situado en un camino rural de Benidorm y en un momento en el que salían los hijos de clase. La coalición solicitará la comparecencia del ministro de Interior “a ver si conseguimos aclarar algo más que con las demoras en la renovación de los DNI”.

 

Los hechos, a los que damos total verosimilitud a tenor del testimonio de denunciado y el propio boletín cumplimentado por los agentes “nos parecen totalmente fuera de lugar” y son “un claro ejemplo de que la diversidad lingüística es un tema que no ha sido cerrado y prosigue la visión paternalista, colonialista y coercitiva de quien cree ostentar la razón y la única oficialidad”.

 

Así, ante una denuncia por el simple hecho “delictivo” de utilizar el valenciano con los dos policías la coalición Compromís ha formalizado una decena de preguntas al Gobierno para conocer los extremos que rodean a este presunto caso de discriminación lingüística en un territorio donde son dos las lenguas oficiales y para saber si esta pareja de agentes pudo equivocarse y extralimitarse en su trato a este ciudadano.

 

¿PROHIBIDO HABLAR EN VALENCIANO?

El boletín, con el número 1326661, indica textualmente en el apartado de los hechos denunciados: «Realizando un control en vía pública el arriba denunciado cuando los actuantes proceden a identificarlo se dirige hablando en Valenciano. En retiradas (sic) ocasiones se le dice que no hablamos valenciano y que se dirija a los actuantes en castellano a lo que se niega en retiradas (sic) ocasiones manifestando que realizamos un servicio de chulería». El boletín, en el que se indicaba que sería remitido al subdelegado del Gobierno en Alacant, no fue firmado por el vecino de l’Alfàs.

 

En declaraciones a la prensa el afectado relató que, se sintió «humillado y vejado por hablar en mi lengua por la forma en la que me trataron unos policías que tendrían que saber el valenciano. Me trataron como si hubiera cometido un delito muy grave», agregó. Mulet ha lamentado que a pesar de la supremacía del castellano en todos los ámbitos “desde el PP todavía insistan en el Senado con mociones en promoverlo internacionalmente, obviando el plurilingüismo del Estado y la necesidad de defender unas lenguas que están en la UVI”.

 

 

P R E G U N T A S

 

¿Qué medidas va a adoptar el Gobierno dentro de sus competencias para evitar que cualquier ciudadano sea sancionado por hablar en una lengua del Estado distinta del castellano dentro de los territorios en los que es oficial?

 

¿Cuántas sanciones han interpuesto las fuerzas y cuerpos de seguridad del estado por este motivo?

 

¿Realizan algún acto delictivo las personas por el simple hecho de hablar en valenciano?

 

¿Estaba justificada la intervención de los agentes de identificar a un ciudadano en plena hora punta a la puerta de un colegio por este motivo?

 

¿Qué medidas van a tomar en referencia con el boletín, con el número 1326661?

 

¿Tienen previsto pedir disculpas en nombre del Estado por el comportamiento de estos agentes de este cuerpo de seguridad?

 

¿Cuántas quejas por discriminación lingüística ha recibido el Defensor del Pueblo? ¿De qué lenguas?

 

¿Qué medidas han adoptado para evitar nuevas denuncias por discriminación por razón de su lengua o origen?