inversions municipis

 

El senador de Compromís, Carles Mulet, va presentar una extensa bateria de preguntes escrites dirigides al Govern Espanyol ( en total  542, una per cada municipi del País Valencià), en la qual es preguntava, poble per poble “  ¿Qué cantidad económica ha invertido la administración General del Estado en el municipio valenciano de ….durante los últimos 10 años, año por año? ¿Qué porcentaje inversor respecto a la población supone esta inversión en …. (euros por habitante y año)?

 

 

La resposta del Govern de Madrid és :

En relación con las preguntas de referencia, se señala que los créditos que figuran en los Presupuestos Generales del Estado no aparecen desagregados por áreas territoriales con excepción del capítulo 6, cuya previsión de gasto en cada área geográfica se recoge en el Anexo de Inversiones Reales. Asimismo, se indica que el máximo nivel de desagregación del Sistema de Información Contable y del Anexo de Inversiones Reales que acompaña a los Presupuestos Generales del Estado  en cuanto a regionalización del gasto es el provincial. Por ello, la Intervención General de la Administración del Estado no puede facilitar la información a nivel municipal que se solicita.

 

Per al senador de Compromís “ és com a mínim com curiós, que l’administració general de l’Estat no puga quantificar les inversions concretes que s’han fet en cada municipi. Nosaltres, evidentment, volíem tindre estes dades, municipi per municipi, per constatar el que és una tònica generalitzada, del maltracte econòmic continu a tot el País Valencià, ja ho hem vist a nivell general, sent la comunitat autònoma pitjor finançada des de fa massa temps, o com , quan hem tret les dades de les grans ciutats, en temes tant diversos com inversions de l’Estat en museus o transport públic, València ciutat és especialment maltractada.  El govern central, ens diu que no pot traure eixa inversió, però  de segur les dades, si les donara, serien de nou insultants.

 

Mulet ha recordat que el País Valencià a aporta a l’Estat 1.453 milions d’euros més dels que rep, malgrat tindre una renda per càpita inferior a la mitjana, i que allò  problemàtic no és que es tracte d’una dada anual aïllada sinó que és la dinàmica de les últimes dècades on, a més d’una nefasta gestió a nivell autonòmic amb saquejos i fallits projectes faraònics, ha situat al País Valencià, com una de les regions més pobres.

 
Cada valencià o valenciana rep 376 euros menys que la mitjana de l’Estat per a protecció social, 151 euros menys que la mitjana per a promoció econòmica, 81 euros menys per a infraestructures, 16 menys en sanitat (81 milions), i així en pràcticament totes les partides.

 

Som doncs, dels pitjors finançats de les comunitats que més aporten a l’Estat, però amb uns nivells d’atur, pobresa infantil i desprotecció social alarmants. Aquest dèficit d’inversions ha generat un deute històric de l’Estat amb els valencians i valencianes que superaria els 13.500 milions d’euros des de 2002, mentre hi ha seriosos problemes per a fer front des de l’administració autonòmica als pagaments ordinaris en sanitat i/o educació, i tot açò ha generat un deute públic que únicament en interessos consumeix bona part del pressupost públic.

El dèficit inversor als ajuntaments valencians, no es pot quantificar perquè el Govern diu no té eixes dades

 

( si vols vore la pregunta concreta del teu municipi, i la resposta, tot en PDF:

http://www.senado.es/web/composicionorganizacion/senadores/composicionsenado/fichasenador/preguntasescritas/index.html?id1=16605&legis=12&id2=684&id3=con