aeroport cs 1 aeroport cs 2 resposta aerport cs r

Aerocas acaba d’ampliar en 5 milions el capital social per a pagar 3 milions de l’IVA de 2014

L’empresa pública Aerocas va incrementar recentment la seua capital social, aportant cinc milions d’euros de diners públics a l’empresa deficitària, amb ella es pagaria el deute de més de 3 milions de pagament pendent per a abonar 3.087.380 euros de l’IVA pendent a partir de 2014 com a conseqüència de la decisió dels anteriors gestors de no abonar aquest impost a l’empresa gestora de l’aeroport. A part d’aquest capital desemborsat, Aerocas també ha de pagar 3,6 milions d’euros per deduccions indegudes, que van acompanyats per una multa de 3,4 milions. Si bé aquests 7 milions no estan inclosos en aquesta ampliació del capital, a esperes que hisenda concedisca la fragmentació dels terminis per a abonar-ho, necessàriament Aerocas haurà d’ampliar el capital quan es resolga la fórmula.

Malgrat aquest continu desfalc, sembla ser que ni l’administració central ni l’autonòmica han pres cap mesura per a depurar responsabilitats dels autors responsables d’aquest desfalc de diners públics, i que seran de nou els contribuents els qui continuen sent sagnats per a mantenir aquest pou sense fons, a més dels quasi 200 milions de les obres, els 30 en patrocinis, els 25 per a compensar a l’empresa explotadora actual, cada nova notícia apunta a més despeses en una infraestructura que no compleix amb les expectatives.

Adjuntem la pregunta formulada pel Senador de Compromís, Carles Mulet, i la resposta del Govern, en ella s’adona de la legislació que permet iniciar accions per a declarar la responsabilitat subsidiària als responsables polítics i tècnics d’aquestes sancions, però es deixa clar que ningú ha intentat prendre mesures sobre aquest tema. I no aporten cap informació emparant-se en la confidencialitat de dades de l’Agència Tributària. Per a Mulet “ de nou la impotència per veure com tot el descontrol financer que hem patit per aquest projecte superflu, acaba repercutint en els nostres diners, tot el gastat fins avui, i totes les despeses pendents a afrontar, per manteniment d’instal·lacions, per les nòmines de Aerocas, pel pagament compensatori a l’empresa explotadora, per les multes pendents, pels deutes pendents, per les sorpreses que van apareixent en els calaixos, i els responsables polítics i tècnics, contínua quedant impunes dels seus actes

PREGUNTA: Una inspecció de l’Agència Tributària a l’empresa Aeroport de Castelló ha determinat que, entre 2009 i 2014, es van cometre irregularitats en la facturació de despeses per 25 milions d’euros, per la qual cosa ha d’abonar 3,6 milions d’euros per deduccions indegudes d’IVA, a més d’altres 3,4 milions de multa.
Les despeses incorrectament deduïdes en el període sumen 25 milions de
euros i tenen a veure principalment amb patrocinis esportius, a més d’altres conceptes, com a publicitat, marxandatge, organització d’esdeveniments o despeses de representació.
Segons el criteri de l’Agència Tributària, no és possible deduir l’IVA ni l’impost de societats d’aqueixes factures, per la qual cosa insta a Aerocas a abonar 3,6 milions en concepte de liquidació de l’IVA, mentre que les quantitats per l’impost de societats no són reclamables
Segons han informat fonts de l’empresa pública Aeroport de Castelló (Aerocas), la inspecció va determinar que va haver-hi deduccions incorrectes de l’IVA i de l’Impost de Societats en els exercicis 2009, 2010, 2011 i 2014 durant els anys de gestió del PP al capdavant de la Diputació de Castelló i la Generalitat.
Com es van detectar aquestes irregularitats?
-Es va a demanar que facen front a aquesta sanció els responsables polítics d’aquestes irregularitats?

RESPOSTA: En relació amb les preguntes de referència, s’indica que la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària (LGT), regula per separat les liquidacions tributàries i les infraccions tributàries, ja que cadascuna d’aquestes figures té un fonament constitucional diferent:

  1. a) La liquidació, d’acord amb l’article 101.1 de la LGT, és “l’acte resolutori mitjançant el qual l’òrgan competent de l’Administració realitza les operacions de quantificació necessàries i determina l’import del deute tributari o de la quantitat que, si escau, resulte a retornar o a compensar d’acord amb la normativa tributària”. El seu fonament constitucional és el deure contribuir, establit en l’article 31.1 de la Constitució espanyola.
    b) Les infraccions tributàries, d’acord amb l’article 183.1 de la LGT, són “les accions o omissions doloses o culposas amb qualsevol grau de negligència que estiguen tipificades i sancionades com a tals en aquesta o una altra llei” i, de conformitat amb l’establit en l’article 185.1 de la LGT, “se sancionaran mitjançant la imposició de sancions pecuniàries i, quan escaigui, de sancions no pecuniàries de caràcter accessori”. El seu fonament constitucional és la potestat sancionadora de l’Administració, reconeguda constitucionalment (article 25.1 de la Constitució espanyola).
    La determinació de qui resulta responsable dels deutes liquidats i de les sancions imposades no és una qüestió que puga decidir l’Administració tributària de forma discrecional, sinó que ve regulada per la pròpia LGT:
    a) Amb caràcter general, resulten responsables dels deutes tributaris els obligats tributaris establits en l’article 35.2 de la LGT (contribuents, substituts del contribuent, obligats a realitzar pagaments fraccionats, retenidores, obligats a practicar ingressos a compte, obligats a repercutir, obligats a suportar la repercussió, obligats a suportar la retenció, obligats a suportar els ingressos a compte, successors, i beneficiaris de supòsits d’exempció, devolució o bonificacions tributàries, quan no tinguen la condició de subjectes passius) i resulten responsables de les sancions els subjectes infractors, d’acord amb l’article 181.1 de la LGT (els qui “realitzen les accions o omissions tipificades com a infraccions en les lleis”). A aquests obligats tributaris i subjectes infractors se’ls denomina “deutors principals” (articles 41.1 i 181.2 de la LGT).

    b) A més, l’article 41.1 de la LGT afig que “La llei podrà configurar com a responsables solidaris o subsidiaris del deute tributari, al costat dels deutors principals, a altres persones o entitats” i l’article 41.4 de la LGT aclareix que “La responsabilitat no aconseguirà a les sancions, excepte les excepcions que en aquesta o una altra llei s’establisquen”.
    Els articles 42 i 43 de la LGT determinen qui és responsable solidari o subsidiari, respectivament. Per la seua banda, la derivació de l’acció administrativa per a exigir als responsables el pagament del deute tributari o de la sanció, exigeix seguir un procediment que es troba regulat en els articles 174 a 176 de la LGT i 124 a 126 del Reglament General de Recaptació, aprovat pel Reial decret 939/2005, de 29 de juliol.
    Per tant, l’exigència de responsabilitats tributàries, en qualsevol expedient, s’efectua, si escau, de conformitat amb l’establit en els preceptes citats i en la resta de normativa que resulte d’aplicació, sense que l’Agència Tributària puga revelar dades d’un expedient concret, donat el seu caràcter reservat, establit per l’article 95.1 de la LGT.
    Per aquest motiu, se significa que el Govern, a través de l’Agència Tributària, no pot informar sobre el contingut de cap expedient concret ni sobre la informació tributària de cap contribuent en particular.

 

 

 

 

Gobierno Central se inhibe de la responsabilidad subsidiaria de los  10 millones de deuda del Aeropuerto de Castelló por impago de IVA.
Aerocas acaba de ampliar en 5 millones su capital social para pagar 3 millones del IVA de 2014

 

 

La empresa pública Aerocas incrementó recientemente su capital social, aportando cinco millones de euros de dinero público a la empresa deficitaria, con ella se pagaría la deuda de más de 3 millones de pago pendiente para abonar 3.087.380 euros del IVA pendiente a partir de 2014 como consecuencia de la decisión de los anteriores gestores de no abonar este impuesto a la empresa gestora del aeropuerto. A parte de este capital desembolsado, Aerocas también ha de pagar 3,6 millones de euros por deducciones indebidas, que van acompañados por una multa de 3,4 millones. Si bien estos 7 millones no están incluidos en esta ampliación del capital, a esperas de que hacienda conceda la fragmentación de los plazos para abonarlo, necesariamente Aerocas tendrá que ampliar el capital cuando se resuelva la fórmula.

 

A pesar de este continuo desfalco, parece ser que ni la administración central ni la autonómica han tomado ninguna medida para depurar responsabilidades de los autores responsables de este desfalco de dinero público, y que serán de nuevo los contribuyentes quienes continúen siendo sangrados para mantener este pozo sin fondo, además de los casi 200 millones de las obras, los 30 en patrocinios, los 25 para compensar a la empresa explotadora actual, cada nueva noticia apunta a más gastos en una infraestructura que no cumple con las expectativas.

 

Adjuntamos la pregunta formulada por el Senador de Compromís, Carles Mulet, y la respuesta del Gobierno, en ella se da cuenta de la legislación que permite iniciar acciones para declarar la responsabilidad subsidiaria a los responsables políticos y técnicos de estas sanciones, pero se deja claro que nadie ha intentado tomar medidas al respecto. Y no aportan ninguna información amparándose en la confidencialidad de datos de la Agencia Tributaria. Para Mulet “ de nuevo la impotencia por ver como todo el descontrol financiero que hemos sufrido por este proyecto superfluo, acaba repercutiendo en nuestro dinero, todo lo gastado hasta la fecha, y todos los gastos pendientes a afrontar, por mantenimiento de instalaciones, por las nóminas de Aerocas, por el pago compensatorio a la empresa explotadora, por las multas pendientes, por las deudas pendientes, por las sorpresas que van apareciendo en los cajones, y los responsables políticos y técnicos, continua quedando impunes de sus actos”

 

 

 

PREGUNTA: Una inspección de la Agencia Tributaria a la empresa Aeropuerto de Castellón ha determinado que, entre 2009 y 2014, se cometieron irregularidades en la facturación de gastos por 25 millones de euros, por lo que debe abonar 3,6 millones de euros por deducciones indebidas de IVA, además de otros 3,4 millones de multa.

Los gastos incorrectamente deducidos en el periodo suman 25 millones de
euros y tienen que ver principalmente con patrocinios deportivos, además de otros conceptos, como publicidad, merchandising, organización de eventos o gastos de representación.
Según el criterio de la Agencia Tributaria, no es posible deducir el IVA ni el impuesto de sociedades de esas facturas, por lo que insta a Aerocas a abonar 3,6 millones en concepto de liquidación del IVA, mientras que las cantidades por el impuesto de sociedades no son reclamables

Según han informado fuentes de la empresa pública Aeropuerto de Castellón (Aerocas), la inspección determinó que hubo deducciones incorrectas del IVA y del Impuesto de Sociedades en los ejercicios 2009, 2010, 2011 y 2014 durante los años de gestión del PP al frente de la Diputación de Castellón y la Generalitat.

¿Cómo se detectaron estas irregularidades?

-¿Se va a pedir que hagan frente a esta sanción los responsables políticos de estas irregularidades?

 

 

RESPOSTA: En relación con las preguntas de referencia, se indica que la Ley 58/2003, de 17 de diciembre, General Tributaria (LGT), regula por separado las liquidaciones tributarias y las infracciones tributarias, ya que cada una de estas figuras tiene un fundamento constitucional distinto:

  1. a) La liquidación, de acuerdo con el artículo 101.1 de la LGT, es “el acto resolutorio mediante el cual el órgano competente de la Administración realiza las operaciones de cuantificación necesarias y determina el importe de la deuda tributaria o de la cantidad que, en su caso, resulte a devolver o a compensar de acuerdo con la normativa tributaria”. Su fundamento constitucional es el deber de contribuir, establecido en el artículo 31.1 de la Constitución española.
  2. b) Las infracciones tributarias, de acuerdo con el artículo 183.1 de la LGT, son “las acciones u omisiones dolosas o culposas con cualquier grado de negligencia que estén tipificadas y sancionadas como tales en esta u otra ley” y, de conformidad con lo establecido en el artículo 185.1 de la LGT, “se sancionarán mediante la imposición de sanciones pecuniarias y, cuando proceda, de sanciones no pecuniarias de carácter accesorio”. Su fundamento constitucional es la potestad sancionadora de la Administración, reconocida constitucionalmente (artículo 25.1 de la Constitución española).

La determinación de quién resulta responsable de las deudas liquidadas y de las sanciones impuestas no es una cuestión que pueda decidir la Administración tributaria de forma discrecional, sino que viene regulada por la propia LGT:

  1. a) Con carácter general, resultan responsables de las deudas tributarias los obligados tributarios establecidos en el artículo 35.2 de la LGT (contribuyentes, sustitutos del contribuyente, obligados a realizar pagos fraccionados, retenedores, obligados a practicar ingresos a cuenta, obligados a repercutir, obligados a soportar la repercusión, obligados a soportar la retención, obligados a soportar los ingresos a cuenta, sucesores, y beneficiarios de supuestos de exención, devolución o bonificaciones tributarias, cuando no tengan la condición de sujetos pasivos) y resultan responsables de las sanciones los sujetos infractores, de acuerdo con el artículo 181.1 de la LGT (quienes “realicen las acciones u omisiones tipificadas como infracciones en las leyes”). A estos obligados tributarios y sujetos infractores se les denomina “deudores principales” (artículos 41.1 y 181.2 de la LGT).

 

  1. b) Además, el artículo 41.1 de la LGT añade que “La ley podrá configurar como responsables solidarios o subsidiarios de la deuda tributaria, junto a los deudores principales, a otras personas o entidades” y el artículo 41.4 de la LGT aclara que “La responsabilidad no alcanzará a las sanciones, salvo las excepciones que en esta u otra ley se establezcan”.

Los artículos 42 y 43 de la LGT determinan quién es responsable solidario o subsidiario, respectivamente. Por su parte, la derivación de la acción administrativa para exigir a los responsables el pago de la deuda tributaria o de la sanción, exige seguir un procedimiento que se encuentra regulado en los artículos 174 a 176 de la LGT y 124 a 126 del Reglamento General de Recaudación, aprobado por el Real Decreto 939/2005, de 29 de julio.

Por tanto, la exigencia de responsabilidades tributarias, en cualquier expediente, se efectúa, en su caso, de conformidad con lo establecido en los preceptos citados y en el resto de normativa que resulte de aplicación, sin que la Agencia Tributaria pueda revelar datos de un expediente concreto, dado su carácter reservado, establecido por el artículo 95.1 de la LGT.

Por este motivo, se significa que el Gobierno, a través de la Agencia Tributaria, no puede informar sobre el contenido de ningún expediente concreto ni sobre la información tributaria de ningún contribuyente en particular.