Mulet va repassar davant el ministre de Foment el despropòsit del Govern del PP en matèria ferroviària i qüestiona “els terminis i quanties, per no ser creïbles”

El senador territorial designat per les Corts Valencianes, Carles Mulet, ha exigit la desautorització del Govern davant les afirmacions de l’exministre de Foment i actual ministre de Justícia, Rafael Catalá, en què considerava “exagerada” la importància del Corredor Mediterrani, actuació que va equiparar a “una espècie d’entelèquia“, pel simple fet que és un percentatge d’entre el 3 i el 5% de les mercaderies el que s’exporta per via fèrria. Mulet ha demanat en la seua intervenció una “desautorització” de les greus paraules de Catalá, cosa que ha ignorat en la seua resposta el titular de Foment.

Segons Mulet “el ministre hauria de ser una mica més prudent i conèixer la importància d’aquest corredor per a les exportacions i per al dinamisme de les regions mediterrànies per les quals hauria ja d’estar discorrent, el que comportaria innombrables avanços“.

Compromís li ha recordat al ministre que les comunitats autònomes del Corredor Mediterrani reben el 50% dels turistes estrangers que arriben cada any a Espanya, amb Catalunya al capdavant (24,7%), seguida d’Andalusia (13,5%) i València (11,5%) segons l’INE – Enquesta de moviments turístics en fronteres (Frontur). Aquestes CCAA concentren el 50% de la població espanyola, el 45% del PIB del país, el 47% del teixit productiu, el 46% de l’ocupació, el 51% de l’exportació de béns, el 63% del tràfic de mercaderies portuàries i ocupen el setè lloc d’importància per PIB a la UE. El Corredor mediterrani suposarà una reducció de 900.000 tones d’emissions de CO2 a l’any, el que equival a la contaminació que generen 130.000 cotxes donant la volta al món. “Per tant no és cap exageració ni cap entelèquia. Si els seus coreligionaris del PP valencià no ho saben, vage-se’n a Europa a preguntar si aquest corredor europeu és una exageració, ja que estan a dia de hui les seues autoritats sorpreses pel poc rigor i impuls amb el que tramiten aquesta infraestructura“, ha afegit.

El senador ha enumerat al ministre de Foment, Iñigo de la Serna, els despropòsits de Foment amb el soterrament de les vies a la ciutat de València; el túnel passant i el parc central, “burlant-se de la tercera ciutat de l’Estat i de tot el País Valencià“, que compta amb trens precaris, un AVE a baixa velocitat per a Castelló, vies saturades i nyaps com el del tercer fil per una via que no dóna per a més.

Mulet ha recordat al ministre com en els documents del Corredor Mediterrani enviat a la UE, condemnen València a convertir-se en el futur semàfor ferroviari d’Europa en no preveure les inversions necessàries en aquest node o com segueixen sense aplicar el Pla de reordenació de la xarxa ferroviària de València, signada entre Govern i Ajuntament en 2003 entre els aleshores responsables del ministre Francisco Álvarez Cascos, l’alcaldessa, Rita Barberà i el president de la Generalitat, José Luis Olivas que preveia invertir 800 milions o les demandes de Rodalies fins a Vinaròs i Tortosa, tren de la Costa, Moixent-Font de la Figuera.

Malgrat l’anunci del ministre d’inversions en la nostra autonomia en matèria ferroviària per valor de 775 milions d’euros en 2017, lamentem dir-li una vegada més que una cosa són els anuncis que llança el PP i després la inversió real. Malgrat que ens agrada la música que escoltem les mancances són tantes que no ens les creiem i 400 milions per al Corredor Mediterrani és una quantitat ínfima si ho comparem amb les milionàries inversions en AVE per connectar capitals. Tampoc ens creiem que en 2018 acaben les obres de connexió -entenem que amb un tercer fil- de Castelló amb Tarragona. No és aquest el Corredor que volem ni ens mereixem, ja que serà contraproduent, saturarà la xarxa i hipotecarà un cop més el nostre futur com a poble. A més els terminis no són creïbles, no encerten ni una vegada i les quanties reals són molt menors “, ha afegit.

Compromís pide en el Pleno del Senado desautorizar a Rafael Catalá por banalizar la importancia del Corredor 

Mulet repasó ante el ministro de Fomento el despropósito del Gobierno del PP en materia ferroviaria y afea “los plazos y cuantías, por no ser creíbles

Madrid, 7 de febrero de 2017

El senador territorial designado por las Cortes Valencianas, Carles Mulet, ha exigido la desautorización del Gobierno ante las afirmaciones del exministro de Fomento y actual ministro de Justicia, Rafael Catalá, en las que consideraba “exagerada” la importancia del Corredor Mediterráneo, actuación que equiparó a “una especie de entelequia”, por el simple hecho que es un porcentaje de entre el 3 y el 5% de las mercancías el que se exporta por vía férrea. Mulet ha pedido en su intervención una “desautorización” de las graves palabras de Catalá, algo que ignoró en su respuesta el titular de Fomento.

Según Mulet “el ministro debería ser un poco más prudente y conocer la importancia de este corredor para las exportaciones y para el dinamismo de las regiones mediterráneas por las que debería ya estar discurriendo, lo que conllevaría innumerables avances”. Compromís le recordó al ministro que las comunidades autónomas del Corredor Mediterráneo reciben el 50 % de los turistas extranjeros que llegan cada año a España, con Catalunya a la cabeza (24,7%), seguida de Andalucía (13,5%) y Valencia (11,5%) según el INE – Encuesta de movimientos turísticos en fronteras (Frontur). Estas CCAA concentran el 50% de la población española, el 45% del PIB del país, el 47% del tejido productivo, el 46% del empleo, el 51% de la exportación de bienes, el 63% del tráfico de mercancías portuarias y ocupan el séptimo puesto de importancia por PIB en la UE. El Corredor mediterráneo supondrá una reducción de 900.000 toneladas de emisiones de CO2 al año, lo que equivale a la contaminación que generan 130.000 coches dando la vuelta al mundo. “Por lo tanto no es ninguna exageración ni ninguna entelequia. Si sus correligionarios del PP valenciano no lo saben, váyase a Europa a preguntar si este corredor europeo es una exageración, ya que están a día de hoy sus autoridades sorprendidas por el poco rigor e impulso con el que tramitan esta infraestructura”, ha abundado.

El senador ha enumerado al ministro de Fomento, Iñigo de la Serna, los despropósitos de Fomento con el soterramiento de las vías en  la ciudad de Valencia; el túnel pasante y el parque central, “burlándose de la tercera ciudad del Estado y de todo el País Valenciano”, que cuenta con trenes precarios, un AVE a baja velocidad para Castelló, vías saturadas y chapuzas como el del tercer hilo por una vía que no da para más.

Mulet ha recordado al ministro cómo en los documentos del Corredor Mediterráneo enviado a la UE, condenan a València a convertirse en el futuro semáforo ferroviario de Europa al no preverse las inversiones necesarias en este nodo o cómo siguen sin aplicar el Plan de reordenación de la red ferroviaria de València, firmada entre Gobierno y Ayuntamiento en 2003 entre los entonces responsables del ministro Francisco Álvarez Cascos, la alcaldesa, Rita Barberá y el presidente de la Generalitat, José Luis Olivas que preveía invertir 800 millones o las demandas de Cercanías hasta Vinaròs y Tortosa, tren de la Costa, Moixent-Font de la Figuera.

A pesar del anuncio del ministro de inversiones en nuestra autonomía en materia ferroviaria por valor de 775 millones de euros en 2017, lamentamos decirle una vez más que una cosa son los anuncios que lanza el PP y luego la inversión real. A pesar que nos gusta la música que escuchamos las carencias son tantas que no nos las creemos y 400 millones para el Corredor Mediterráneo es una cantidad ínfima si lo comparamos con las millonarias inversiones en AVE para conectar capitales. Tampoco nos creemos que en 2018 acaben las obras de conexión –entendemos que con un tercer hilo- de Castelló con Tarragona. No es ese el Corredor que queremos ni nos merecemos, pues será contraproducente, saturará la red e hipotecará una vez más nuestro futuro como pueblo. Además los plazos no son creíbles, no aciertan una y las cuantías reales son mucho menores”, ha añadido.