Els senadors censuren que conviden a les altres administracions a pagar davant la petició d’utilitzar l’AP-7 com a alternativa a la N-332 per reduir els accidents a les comarques de la Marina (Alacant)

En una resposta del Govern a Compromís proposa com a única solució ‘passar per caixa’ per atendre les peticions de millora en la seguretat de la N-332 mitjançant la gratuïtat de pas per a vehicles pesants per la via de peatge de l’AP-7 des de Torrevella fins Xeresa. Tot i ser ells els responsables de les concessions viàries, el Govern es mostra “obert a col·laborar amb les administracions territorials per establir bonificacions a determinats vehicles que milloren les condicions de circulació, amb finançament conjunt”.

La resposta “és insultant” doncs després de suportar durant dècades deficients serveis en trens, manteniment de rius i barrancs o autopistes de peatge que seran rescatades en altres llocs “veiem com ací ens demanen que passem per caixa, quan portem anys de maltractament financer i inversor per part de l’Estat”, ha lamentat el senador territorial, Carles Mulet. Aquesta pràctica de l’Estat de derivar cap a altres administracions com el Port de València la millora de les temeràries instal·lacions de tren amb el port de Sagunt, la millora de Rodalies al Maestrat o el copagament del tren de la Costa cap a Alacant “quan en altres llocs ho ha abonat l’Estat trinco-trinco, ens sembla discriminatòria i un greuge”, afegeix Mulet.

El senador de Compromís recorda que l’Estat ni tan sols ha donat a conèixer la xifra del que costaria alliberar l’AP-7 abans del 2019 “i valorar si val la pena gastar tants diners en variants a poblacions i autovies o si, per contra i com ens sembla, és més àgil, lògic i econòmic obrir l’AP-7 i més quan el Govern acaba de contestar-nos dient que no obté cap renda del fet que Aumar-Abertis exploten el vial”, ha conclòs.

Els veïns de les comarques de la Marina (Alacant) i la Safor (València) reclamen que el peatge de l’autopista siga gratuït per als residents a les comarques de la Marina. Després de la seua petició es troba la manca d’alternatives a una perillosa N-332 que vertebra molts municipis turístics, qualificada com a molt perillosa per la DGT per l’elevat grau de sinistres i les retencions a l’estiu.

Circular per la costa pot suposar el triple de temps de viatge de passar per l’interior de molts pobles, com és el cas del tram d’Oliva-Bellreguard o Altea. Tot això suposa un greuge per a les empreses de la zona, ja que han de pagar un sobrecost en el transport de mercaderies o que tinguen retard en el temps de transport que no tenen altres empreses de l’Estat.

La proposta presentada per Compromís demana la gratuïtat de pas per a vehicles pesants en vies de peatge, des Torrevella fins Xeresa, per evitar alguns dels pitjors trams pel que fa a accidents i retencions per als conductors professionals i alleujar el trànsit en les altres carreteres. D’altra banda reclamen que aquells usuaris que utilitzen trams de peatge afectats per obres, vegen bonificat el cost o que aquests trams siguen gratuïts mentre duren les obres.

autopista marina r
Compromís ve ‘insultantes’ las respuestas del Gobierno ‘en las que nos invitan a pasar por caja’

Los senadores censuran que inviten a las demás administraciones a pagar ante la petición de utilizar la AP-7 como alternativa a la N-332 para reducir los accidentes en las comarcas de la Marina (Alacant)

Alacant, 6 de febrero de 2017

En una respuesta del Gobierno a Compromís propone como única solución ‘pasar por caja’ para atender las peticiones de mejora en la seguridad de la N-332 mediante la gratuidad de paso para vehículos pesados por la vía de peaje de la AP-7 desde Torrevieja hasta Xeresa. A pesar de ser ellos los responsables de las concesiones viarias, el Gobierno se muestra “abierto a colaborar con las administraciones territoriales para establecer bonificaciones a determinados vehículos que mejoren las condiciones de circulación, con financiación conjunta”.

La respuesta “es insultante” pues después de soportar durante décadas deficientes servicios en trenes, mantenimiento de ríos y barrancos o autopistas de peaje que serán rescatadas en otros lugares “vemos cómo aquí nos piden que pasemos por caja, cuando llevamos años de maltrato financiero e inversor por parte del Estado”, ha lamentado el senador territorial, Carles Mulet. Esta práctica del estado de derivar hacia otras administraciones como el Puerto de Valencia la mejora de las temerarias instalaciones de tren con el puerto de Sagunt, la mejora de Cercanías al Maestrat o el copago del tren de la Costa hacia Alicante “cuando en otros sitios lo ha abonado el Estado a tocateja, nos parece discriminatoria y un agravio”, agrega Mulet.

El senador de Compromís recuerda que el estado ni siquiera ha dado a conocer la cifra de lo que costaría liberar la AP-7 antes del 2019 “y valorar si merece la pena gastar tanto dinero en variantes a poblaciones y autovías o si, por el contrario y como nos parece, es más ágil, lógico y económico abrir la AP-7 y máxime cuando el Gobierno acaba de contestarnos diciendo que no obtiene ninguna renta del hecho que Aumar-Abertis exploten el vial”, ha concluido.

Los vecinos de las comarcas de la Marina (Alicante) y la Safor (Valencia) reclaman que el peaje de la autopista sea gratuito para los residentes en las comarcas de la Marina. Tras su petición se halla la falta de alternativas a una peligrosa N-332 que vertebra muchos municipios turísticos, calificada como muy peligrosa por la DGT por el elevado grado de siniestros y las retenciones en verano.
Circular por la costa puede suponer el triple de tiempo de viaje que pasar por el interior de muchos pueblos, como es el caso del tramo de Oliva-Bellreguard o Altea. Todo esto supone un agravio para las empresas de la zona, puesto que tienen que pagar un sobrecoste en el transporte de mercancías o sufrir un retraso en el tiempo de transporte que no tienen otras empresas del Estado.
La propuesta presentada por Compromís pide la gratuidad de paso para vehículos pesados en vías de peaje, desde Torrevieja hasta Xeresa, para evitar algunos de los peores tramos en cuanto a accidentes y retenciones para los conductores profesionales, y aliviar el tránsito en las otras carreteras. Por otro lado reclaman que aquellos usuarios que utilizan tramos de peaje afectados por obras, vean bonificado el coste o que estos tramos sean gratuitos mientras duren las obras.