El senador Carles Mulet considera molt greu l’ocultació de les xifres reals de la participació d’Espanya en aquest desembarcament bèl·lic. És impossible que el 2017 no hagen pagat les factures de 2015

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha censurat que el Govern espanyol no facilite el cost que va a suposar per a l’erari públic la participació en el Trident Juncture, els exercicis militars de l’Aliança Atlàntica que van tenir lloc al País Valencià i en especial al aeroport de Manises i el port de Sagunt.

Per a Mulet és “molt greu” que defugisquen en la resposta donar aquesta xifra. “La nostra pregunta era molt clara, perquè la ciutadania sàpiga el cost que generarà a les arques públiques de l’estat el desembarcament massiu de les forces de l’OTAN que van realitzar aquests dies en territori valencià“, ha assenyalat. A més, afegeix “és impossible que el 2017 no hagen pagat les factures de 2015“.

L’arribada de maquinària militar procedent de tot Europa, per a la realització d’exercicis militars mai vistos amb anterioritat no va passar desapercebuda per la ciutadania. A Manises, un ampli aterratge d’avions militars transportant vehicles militars i tropes. Al Port de Sagunt, desenes de vaixells amb tot tipus de material bèl·lic, amb tot luxe de desplegament de vehicles motoritzats, armament i persones, el major desplegament militar a Europa en la seua història recent.

Algunes dades apunten que durant setmanes van arribar nombrosos vaixells procedents de tot Europa, així com 70 carros de combat Leopard alemanys. Segons la premsa valenciana, La Guàrdia Civil i Policia Militar van escortar l’avanç per carretera del gegantí contingent, que va mobilitzar prop de 36.000 efectius de 30 països i va utilitzar foc real.

La resposta és que a data actual el càlcul del cost de l’exercici està pendent de les certificacions dels reemborsaments de cadascuna de les nacions participants en el mateix, pel que no es disposa d’una xifra definitiva; no obstant això s’estima que aquesta no superarà el pressupostat en l’any 2015 per a l’exercici en qüestió“, quelcom inacceptable per defugir de donar la xifra completa “probablement escandalosa en un moment de tanta precarietat econòmica“.

Tornen a torejar amb les respostes

A més el senador ha lamentat que, de nou, les respostes siguen poc concretes i ignoren les preguntes “per contestar el que els convé o els dóna la gana i no el que se’ls demana“. Així Mulet ha recordat que en una d’elles a més del cost del muntatge “voliem conèixer si havien quantificat el risc potencial al qual se sotmetia a territori valencià i en especial al port de Sagunt i aeroport de Manises amb tantes aeronaus, vaixells i submarins dotats de armament” i si, amb la participació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat durant aquestes setmanes, s’havia desatès a la població.

operacions otan resposta

El Gobierno oculta a Compromís el coste del Trident Juncture, los ejercicios militares de la OTAN celebrados en Valencia

El senador Carles Mulet considera muy grave la ocultación de las cifras reales de la participación de España en este desembarco bélico. Es imposible que en 2017 no hayan pagado las facturas de 2015

Madrid, 20 de enero de 2017

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha censurado que el Gobierno español no facilite el coste que supuso para las arcas públicas la participación en el Trident Juncture, los ejercicios militares de la Alianza Atlántica que tuvieron lugar en el País Valenciano y en especial en el aeropuerto de Manises y el puerto de Sagunt.

Para Mulet es “muy grave” que rehúyan en la respuesta dar esta cifra. “Nuestra pregunta era muy clara, para que la ciudadanía sepa el coste que va a generar a las arcas públicas del estado el desembarco masivo de las fuerzas de la OTAN que realizaron esos días en territorio valenciano”, ha señalado. Además, agrega “es imposible que en 2017 no hayan pagado las facturas de 2015”.

 

La llegada de maquinaria militar procedente de toda Europa, para la realización de ejercicios militares nunca vistos con anterioridad no pasó desapercibida por la ciudadanía. En Manises, un amplio aterrizaje de aviones militares transportando vehículos militares y tropas. En el Puerto de Sagunt, decenas de buques con todo tipo de material bélico, con todo lujo de despliegue de vehículos motorizados, armamento y personas, el mayor despliegue militar en Europa en su historia reciente.

 

Algunos datos apuntan a que durante semanas llegaron numerosos buques procedentes de toda Europa, así como 70 carros de combate Leopard alemanes. Según la prensa valenciana, La Guardia Civil y Policía Militar escoltaron el avance por carretera del gigantesco contingente, que movilizó cerca de 36.000 efectivos de 30 países y utilizó fuego real.

 

La respuesta es que a fecha actual el cálculo del coste del ejercicio está pendiente de las certificaciones de los reembolsos de cada una de las naciones participantes en el mismo, por lo que no se dispone de una cifra definitiva; no obstante se estima que ésta no superará lo presupuestado en el año 2015 para el ejercicio en cuestión”, algo inaceptable para rehuir de dar la cifra completa “probablemente escandalosa en un momento de tanta precariedad económica”.

 

Vuelven a torear con las respuestas

Además el senador ha lamentado que, de nuevo, las respuestas sean poco concretas e ignoren las preguntas “para contestar lo que les conviene o les da la gana y no lo que se les pide”. Así Mulet ha recordado que en una de ellas además del coste del montaje “interpelábamos conocer si habían cuantificado el riesgo potencial al que se sometía al territorio valenciano y en especial al puerto de Sagunt y aeropuerto de Manises con tantas aeronaves, buques y submarinos dotados de armamento” y si con la participación de las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado durante esas semanas se habían desatendido a la población.