El Govern Central s’excusa amb la falta de fons, retirats pel PP, per a no finançar exhumacions de les fosses del franquisme

clica ací per vore la resposta
resposta foses

pregunta foses franquisme pregunta
Mulet (Compromís) lamenta que es despatxen amb una resposta genèrica a a 2591 preguntes formulades en el Senat.

El senador de Compromís, Carles Mulet, va presentar en els passats mesos una extensa bateria de preguntes(2591 en total), preguntant, una per una, per l’estat de les fosses del franquisme catalogades pel propi ministeri de Justícia, ja que en el mapa públic es donava compte de que bona part d’aquestes estaven sense estudiar (catalogades com no intervingudes, sense saber el nombre ni identitat de les víctimes que romanien en ell), en unes altres, com les traslladades forçosament al Valle de los Caidos, sí que estarien quantificats els cadàvers. El propi Valle de los Caidos  seria segons aquesta web, la gran fossa no intervinguda. L’aplicació igualment marca altres com solament parcialment investigades.

Segons exposava Mulet en les seues preguntes “ La Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura-coneguda popularment com a Llei de Memòria Històrica, estableix que l’Estat ajudarà a la localització, identificació i eventual exhumació de les víctimes de la repressió franquista els cadàvers de la qual es troben encara desapareguts, sovint enterrats en fosses comunes. Segons la pròpia informació de la web del Ministeri de Justícia (apartat de memòria històrica), existeixen informació sobre 2590 fosses localitzades.”

El senador valencià va preguntar per cadascuna d’aquestes llistades, preguntat pel seu estat de localització, identificació i exhumació de les seues restes, saber quantes víctimes han sigut exhumades i identificades, quantes víctimes calculen que poden existir, o quines previsions d’actuacions existeixen respecte a aquesta fossa. També s’ha preguntat cas per cas, quines gestions s’han realitzat de cara a informar als i les familiars de les possibles víctimes.
El Govern Central es ventila amb una sola resposta genèrica els centenars de preguntes concretes: “ En relació amb la informació sol·licitada s’indica el següent:1. En el mapa de fosses elaborat pel Ministeri de Justícia, que es pot consultar a través d’Internet en es detalla aquesta informació http://mapadefosas.mjusticia.es ( cosa que s’exposava en la pròpia pregunta parlamentària, però s’obvia les no localitzades)
En cadascuna de les fosses s’expressa la seua localització, si està exhumada o no, les restes identificades, relació de les persones que se suposa contenen les no exhumades, així com el possible nombre de víctimes enterrades. (sense respondre per tant respecte als càlculs de les no intervingudes)

  1. En el moment actual, l’Administració General de l’Estat no té previst escometre cap tipus d’actuació en els enterraments i fosses sobre els quals es pregunta en mancar de recursos per a açò, sense perjudici que la col·laboració econòmica amb les associacions memorialístiques es reprenga tan aviat siga possible destinar noves partides pressupostàries. ( sense adquirir compromís algun) No es té cap dada sobre actuacions projectades o que es pogueren estar desenvolupant en aquests moments sobre les localitzacions abans esmentades per part de les Administracions autonòmiques o locals en el territori dels quals es troben situades; o que, si escau, s’estigueren duent a terme per qualsevol altra institució pública o privada.
  2. Pel que es refereix a la comunicació personalitzada als familiars de les possibles víctimes, s’informa que sempre s’ha atès i tractat de donar satisfacció a tots els interessats a través dels llits arbitrats per l’Administració per a atendre als ciutadans, prova d’açò és que el Ministeri de Justícia ha resolt 603 consultes des de gener de l’any 2015 fins a novembre de 2016.

Mulet ha recordat que els familiars afectats han vingut denunciant la passivitat, quan no l’obstrucció a aquestes ajudes, que ara com ara queda clar no existeixen per no existir pressupost. “ Aquesta base de dades està obsoleta, no s’ha actualitzat des de 2011, moment en el qual el Govern del PP va donar portada a aquest tipus d’actuacions, van llevar tots els diners perquè els afectats pogueren accedir a ajudes per a exhumar. Estan obstaculitzant el dret arreplegat per llei als afectats a comptar amb l’ajuda de l’Estat a recuperar el cos dels seus familiars, el PP ha actuat de manera miserable amb la Memòria Històrica, i evita de nou adquirir cap compromís”

 

Descarrega en PDFDescarrega en PDF
Arxivat en: Activitat Parlamentaria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *