Carles Mulet exigeix a la ministra d’Agricultura mesurades per a ajudar als afectats pels recents temporals.
Les principals mesures i ajudes concretades corresponen a altres ministeris, mentre que el d’Agricultura no ha adoptat mesures per a ajudar als productors afectats

Madrid, 28 de desembre de 2016

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat aquest matí a la ministra d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient, Isabel Tejerina, que “materialitze des del seu departament acciones i mesures per a ajudar als productors afectats pels recents temporals, que han afectat greument al País Valencià i altres zones com la regió de Múrcia, Illes Balears i les províncies d’Almeria i Albacete”.

El territori valencià va resultar greument damnificat, amb pèrdues humanes, greus afeccions a cultius i explotacions, la qual cosa qüestionarà la viabilitat de moltes empreses i campanyes agrícoles de verdures, fruites i hortalisses per l’excés d’aigua i destrucció de la producció. “Li he demanat a Tejerina que suplemente els beneficis fiscals i les mesures laborals i de Seguretat Social previstes en la Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil i les pròpies del Ministeri d’Interior per danys personals i a béns amb altres destinades clarament als qui viuen i sostenen el sector primari, que són en definitiva els qui custodien i mantenen àmplies franges del nostre territori”.

Així, Mulet ha reclamat accions com la concessió d’ajudes d’Estat (de minimis) de 15.000 euros per empresa agrària en tres anys, la reducció del mòdul de l’IRPF per a produccions i zones afectades, la condonació de l’Impost de Béns Immobles de les parcel·les conreades i compensar als ajuntaments i diputacions per la pèrdua d’aquest ingrés. Altres peticions passen per la bonificació del 50% de les quotes de la seguretat Social durant vuit mesos, la taxació i indemnització del dany real i l’establiment de préstecs amb interès subvencionat per als afectats. El senador valencià ha reclamat a més construir les infraestructures necessàries (com per exemple embassaments) per a arreplegar l’aigua caiguda que ara va al mar en els cursos mitjà i baix dels rius i rambles per a no dependre sempre d’hipotètics transvasaments que depenen de decisions polítiques.

El temporal de vent i forts i continuades pluges dels últims dies ha afectat a unes 140.000 hectàrees de cultiu en tota l’autonomia valenciana i ha deixat quantiosos danys en infraestructures agràries, segons les estimacions de les organitzacions agràries. En la major part de les comarques s’aprecien danys i els cultius més afectats són els cítrics, les hortalisses, el raïm de taula, el caqui i el olivar. En els cítrics plou sobre mullat i es pot donar per perduda la collita pendent de recol·lectar de mandarines de mitja estació com la Clemenules per afecció de pixat i el percentatge de Navelines no recol·lectades encara o part de les varietats de taronges més tardanes com la Navel, Lane-late o Navelate que presenten símptomes de aiguat.