La tradició parlamentarista dels valencians arrenca a l’Edat Mitjana, és molt més moderna i el nostre estatut preveu la capacitat legislativa

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Dolors Pérez, han criticat que el Constitucional vaja de liquidar el règim foral de separació de béns valencià, que regeix per defecte en aquesta autonomia si no s’estableix el contrari. Compromís ja va reclamar al Senat que es respectés el dret foral davant de la intenció del Govern de boicotejar mesures com la custòdia compartida o de separació de béns als casats que no hagueren pactat, en coherència amb allò defensat a les Corts Valencianes.

La mesura del Constitucional, si es porta a terme com hui publica El Mundo que anuncia una sentència imminent en aquest sentit, suposarà molèsties per a milers de persones casades a partir del 2008, que hauran de registrar unes noves capitulacions per insistir en la seua opció de règim de separació de béns de la llei valenciana, amb el consegüent cost“, ha assenyalat Carles Mulet. Tot això malgrat que la normativa rescatada del Dret Foral valencià és molt més avançada que la Civil espanyola, cosa que han lamentat els propis juristes valencians. El Tribunal ha interpretat “un excés” dels valencians amb aquesta mesura, en entendre que envaïa competències estatals i desenvolupava normativa foral, quan l’Estatut d’Autonomia reformat, aprovat pel Congrés, atorga capacitat per legislar sobre la conservació, desenvolupament i modificació del Dret Civil Foral valencià.

Ens trobem davant d’un altre cop a les aspiracions del nostre poble de mantenir el nostre dret propi, un nou Decret de Nova Planta com el que va signar Felip V fa 300 anys. Mentalitat castellana, francesa, uniformitzadora i radial enfrontada a una altra de més moderna, oberta la món i més justa“, ha retret Mulet. Per al dirigent de Compromís la traca encesa pel Constitucional “pot posar en escac altres lleis” com la de la Custòdia Compartida en cas de separacions, generar inseguretat jurídica als afectats i, el que és més important “evidència com s’ignoren, un vegada més, peticions com la dels valencians, que han estat defensades de forma unànime des de desenes d’ajuntaments, col·lectius científics, professionals i col·legis d’advocats“.

Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Dolors Pérez, que anaven a defensar al Senat la moció que demanava la retirada dels recursos contra les normes valencianes de dret civil han assenyalat que “ens quedarem amb el dubte de veure si el PP mantenia la seua postura valenciana i si les institucions democràtiques es pronunciaven en contra del Consell d’Estat i el Tribunal mateix, de manera que la decisió in extremis, entenem, no és casual ni intranscendent“.

Compromís remarca que aquests recursos contra el dret civil valencià els va interposar el PP a nivell espanyol, en contra del PP valencià, demostrant de nou el nul pes de la delegació territorial d’aquest partit. Sense aquests recursos, el Constitucional no estaria demolint ara els avenços produïts en la recuperació de l’autogovern i les lleis històriques. “Els votants valencians han de tenir ben present ara qui atempta contra el País Valencià, contra els seus drets històrics i contra els avenços d’aquests anys“.

Compromís ha reiterat la necessitat que el Govern en funcions retirés aquests recursos per no deixar compromès al nou executiu. “Amb la paralització en la creació d’un nou govern pels irresponsables bandades del PSOE, s’ha deixat passar el temps abans de retirar aquests recursos totalment improcedents“, han assenyalat, a la vegada que han denunciat que “la decisió del PP deixa a ara a milers i milers de valencians amb problemes“.


Compromís manifiesta su indignación por la posible supresión de parte del derecho foral valenciano

La tradición parlamentarista de los valencianos arranca en la Edad Media, es mucho más moderna y nuestro estatuto contempla la capacidad legislativa

 

Madrid, 29 de abril de 2016

 

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Dolors Pérez, han criticado que el Constitucional vaya a liquidar el régimen foral de separación de bienes valenciano, que rige por defecto en esta autonomía si no se establece lo contrario. Compromís ya reclamó en el Senado que se respetara el derecho foral frente a la intención del Gobierno de boicotear medidas como la custodia compartida o de separación de bienes a los casados que no hubieran pactado, en coherencia con lo defendido en las Cortes Valencianas.

 

La medida del Constitucional, de llevarse a cabo como hoy publica El Mundo que anuncia un fallo inminente en ese sentido, supondrá molestias para miles de personas casadas a partir de 2008, que deberá registrar unas nuevas capitulaciones para insistir en su opción de régimen de separación de bienes de la ley valenciana, con el consiguiente coste”, ha señalado Carles Mulet. Todo ello a pesar que la normativa rescatada del Derecho Foral valenciano es mucho más avanzada que la Civil española, algo que han lamentado los propios juristas valencianos. El Tribunal ha interpretado “un exceso de los valencianos” con esta medida, al entender que invadía competencias estatales y desarrollaba normativa foral, cuando el Estatuto de Autonomía reformado, aprobado por el Congreso, otorga capacidad para legislar sobre la conservación, desarrollo y modificación del Derecho Civil Foral Valenciano.

 

Nos encontramos ante otro mazazo a las aspiraciones de nuestro pueblo de mantener nuestro derecho propio, un nuevo Decreto de Nueva Planta como el que firmó Felipe V hace 300 años. Mentalidad castellana, francesa, uniformizadora y radial enfrentada a otra más moderna, abierta la mundo y más justa”, ha reprochado Mulet. Para el dirigente de Compromís la traca prendida por el Constitucional “puede poner en jaque otras leyes” como la de la Custodia Compartida en caso de separaciones, generar inseguridad jurídica a los afectados y, lo que es más importante “evidencia cómo se ignoran, una vez más, peticiones como la de los valencianos, que han sido defendidas de forma unánime desde decenas de ayuntamientos, colectivos científicos, profesionales y colegios de abogados”.

 

Los senadores de Compromís, Carles Mulet y Dolors Pérez, que iban a defender en el Senado la moción que pedía la retirada de los recursos contra las normas valencianas de derecho civil han señalado que “nos quedaremos con la duda de ver si el PP mantenía su postura valenciana y si las instituciones democráticas se pronunciaban en contra del Consejo de Estado y el propio Tribunal, por lo que la decisión in extremis, entendemos, no es casual ni baladí”.

 

Compromís remarca que estos recursos contra el derecho civil valenciano los interpuso el PP a nivel español, en contra del PP valenciano, demostrando de nuevo el nulo peso de la delegación territorial de este partido. Sin estos recursos, el Constitucional no estaría demoliendo ahora los avances producidos en la recuperación del autogobierno y las leyes históricas. “Los votantes valencianos han de tener bien presente ahora quien atenta contra el País Valenciano, contra sus derechos históricos y contra los avances de estos años”.

 

Compromís reiteró la necesidad de que el Gobierno en funciones retirara estos recursos para no dejar comprometido al nuevo ejecutivo. “Con la paralización en la creación de un nuevo gobierno por los irresponsables bandazos del PSOE, se ha dejado pasar el tiempo antes de retirar estos recursos totalmente improcedentes”, han señalado, a la vez que han denunciado que “la decisión del PP deja a ahora a miles y miles de valencianos con problemas”.